Acasă Europa Absolventă de Sorbona, aspirantă la un loc în Senatul Franţei

Absolventă de Sorbona, aspirantă la un loc în Senatul Franţei

Foto: Adevarul

O romancă de etnie romă, Anina Ciuciu, fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guvernul Victor Ponta și absolventă a Universității Sorbona, candidează la un fotoliu în Senatul francez, sfidând tradiția camerei superioare a legislativului francez, scrie News.ro.

Călătoria Aninei Ciuciu către candidatura pentru un loc în Senatul francez, la alegerile de luna viitoare, a fost neobișnuită. Românca vrea să folosească acest lucru în avantajul membrilor defavorizați ai circumscripției unde candidează, Seine-Saint-Denis, unde se află cele mai sărace suburbii ale Parisului.

Senatul francez, găzduit în Palace de Luxembourg, o clădire opulentă din centrul Parisului, este considerat, în general, domeniul politicienilor bărbați, în vârstă. Trei sferturi dintre senatorii francezi sunt bărbați, iar media de vârstă este de 64 de ani.

La polul opus, Ciuciu, absolventă a prestigioasei Universități Sorbona și viitor avocat, s-a născut într-o familie de romi din România, în urmă cu 27 de ani. Ea a decis, însă, să se lanseze în „aventura” de a candida pentru un mandat în Senat. În prezent aflată în practica la Amnesty International, Londra, Ciuciu s-a întâlnit cu reporteri FRANCE 24 în vizita sa acasă, într-un cartier al Parisului. Ea locuiește în Arondismentul XX, deși își petrece „majoritatea timpului”, după cum spune chiar ea, la Seine-Saint-Denis, un departament format din suburbie, mai la nord. Acolo se află sediile celor două organizații din Franța cu care colaborează tânăra : „La Voix des Roms” (Vocea romilor) și „Le Mouvement du 16 mai” (Mișcarea 16 mai). Aceasta din urmă este numită după ziua din 1944 când deținuții romi din lagărul de concentrare Auschwitz s-au ridicat împotriva naziștilor care voiau să îi trimită în camerele de gazare.

Genocidul romilor a fost culmea rasismului și sper că nu se va repeta„, spune Ciuciu. „Însă este important să discutăm despre trecut și să fim vigilenți pentru că, aproximativ peste tot în Europa, vedem reapariția unor instrumente de discriminare și excluziune care seamănă cu cele din acea perioadă„, a adăugat ea.

Totodată, dacă va câștiga, Ciuciu va fi prima femeie romă din Senatul francez. “Se întâmplă să fiu romă. Întotdeauna mi-am asumat această parte a identității mele (…), chiar și când oamenii m-au sfătuit să o ascund„, afirma ea, adăugând că o eventuală alegere a sa ar reprezenta „un simbol puternic, istoric chiar, în Frantț, țara drepturilor omului și Revoluției.”

De asemenea, aproximativ jumătate dintre circumscripțiile pentru Senatul francez vor organiza alegeri anul acesta. Astfel, francezii vor desemna, pe 24 septembrie, 171 din totalul de 348 de aleși din camera superioară a legislativului. Ei vor avea mandate de șase ani. Senatorii sunt aleși prin vot universal indirect, ceea ce înseamnă că un colegiu electoral format din alți reprezentanți aleși, precum parlamentari sau consilieri regionali, sunt cei care fac, în ultimă instanță, alegerea.