Acasă Stiri ”Ajutându-i să se remarce, ajutăm Spania să înțeleagă România”

”Ajutându-i să se remarce, ajutăm Spania să înțeleagă România”

Pentru a marca Ziua Mărțisorului și Ziua Internațională a Femeii, „Institutul Hispano-Rumano”, împreună cu Asociația „Europa Cultural”, a organizat sâmbătă, 5 martie, la Centrul Cultural “La Boemia”, evenimentul “Vine, vine, primăvara”.Organizatorii şi-au propus să ofere un program diferit, în care protagonistă să fie femeia, fără a uita însă de obiceiul strămoşesc “mărţisorul”.

Gazdele evenimentului bilingv, Cristina Lungu şi Edgar Breso, au făcut o scurtă descriere a istoriei şi semnificaţiei mărţisorului şi au dăruit tuturor femeilor prezente o floare cu ocazia zilei de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii.

În continuare, ansamblul folcloric “Zestrea românească” împreună cu solistului Vasile Ciopec au demonstrat persoanelor prezente valoarea dansului popular românesc.

Grupul de copii “Prichindeii”, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Luncan, preşedinta Asociaţiei „Europa Cultural”, au adus farmecul primăverii pe scenă prin cântec, dans şi poezii dedicate mamelor lor. De asemenea, profesoara Anca Diana Istrate a coordonat un grup de copii care a încântat publicul cu melodii dedicate atât mamei, cât şi sosirii primăverii. Totodată, atmosfera a fost întreţinută de ansamblul folcloric Zestrea românească” împreună cu solistul Vasile Ciopec.

Un moment de o încărcătură emoțională deosebită a fost asigurat de grupul vocal condus de artistul Tibi Mateescu, care a interpretat cântece în limba română și latină. În acest decor s-a încadrat și o expoziție de desene realizată de copiii români, cu tema zilei internaționale a femeii, 8 Martie.

„Institutul Hispano Rumano” doreşte să ajute la integrarea totală a românilor din Comunitatea Valenciana, fără ca aceştia să işi piardă identitatea culturală şi originile româneşti, şi în acelaşi timp, să determine faciliteze societății spaniole cunoașterea tradiţiilor şi culturii românilor, pentru a putea îmbunătăţi imaginea României în Spania şi a vieţii cetăţenilor de origine română. De asemenea, oamenii de cultură şi tinerele talente sunt încurajați să se facă cunoscuți în societatea spaniolă. ”Avem o cultură bogată şi români foarte talentaţi. Ajutându-i pe ei să se remarce, ajutăm Spania să înțeleagă România„, a declarat Manuel Păduraru, preşedintele Institutului Hispano Rumano.

Astfel, Institutul continuă seria eventimentelor care au ca finalitate promovarea tradiţiilor şi culturii româneşti în oraşul spaniol unde peste 10% din populaţie este de origine română.