Acasă America de Nord Alianța Prieteni ai comunității româno-americane din SUA

Alianța Prieteni ai comunității româno-americane din SUA

Recunoștință pentru președintele George W. Bush, general-locotenentului Frederick ‘Ben’ Hodges și profesorul Dennis Deletant

Președintele George W. Bush, general-locotenentul Ben Hodges, comandantul Armatei americane din Europa și profesorul Dennis Deletant de la Universitatea Georgetown vor fi premiați pentru realizările lor excepționale ca lideri și pentru contribuția deosebită la întărirea relațiilor româno-americane la cea de-a patra Gală a Premiilor Anuale oferite de Alianța Prieteni ai comunității româno-americane din SUA, o  organizație caritabilă americană non-partizană care promoveaza relatiile romano-americane.

Evenimentul va avea loc pe 22 septembrie, la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii, în Washington, D.C. și are ca scop sărbătorirea relațiilor de natură culturală, economică și națională dintre România și Statele Unite.

”Pe lângă premierea distinșilor noștri invitați, acest eveniment este despre sărbătorirea celor care fac relația româno-americană una dintre cele mai ferme alianțe din ziua de azi”, menționează ambasadorul Mark Gitenstein (ret.), președintelele Alianței.

Iată premiile și numele celor ce vor fi recunoscuți pentru realizările lor remarcabile:

Președintele George W. Bush (Ambasadorul JD Crouch va accepta premiul în numele său) – Premiul pentru contribuția la alianța româno-americană

La 29 martie 2004, în timpul primului mandat al președintelui George W. Bush, România și alte șase state s-au alăturat NATO, într-un moment istoric în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a trecut prin cel mai larg proces de expansiune de la înființarea sa. Președintele George W. Bush a organizat la Casa Albă o recepție pentru a sărbători expansiunea NATO. Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat un pas major în epoca postcomunistă și a avut o influență decisivă asupra politicii externe și interne a țării. Președintele Bush a recunoscut contribuțiile puternice ale României la NATO în timpul celei de-a doua vizite efectuate în țară în 2008. Aceste evenimente cât și deciziile politice luate de SUA sub conducerea președintelui Bush, au reprezentat un moment de referință pentru România în epoca postcomunistă.

General-locotenentul Frederick ”Ben” Hodges – Premiul pentru contribuția la Alianța româno-americană pe ramura de securitate

În 2014, după decenii dedicate în slujba serviciului militar, General-locotenentul Frederick ‘Ben’ Hodges a preluat conducerea armatei americane în Europa. În această calitate a colaborat îndeaproape cu România și cu alți aliați pentru a asigura o prezență puternică și credibilă a SUA în Europa și pentru a reconfirma angajamentul SUA față de securitatea europeană. Sub conducerea sa, USAEUR a coordonat cel mai mare exercițiu al Mării Negre din România, Saber Guardian 2017, care a evidențiat competențele avansate și capacitatea de apărare a Forțelor Armate Române.

De-a lungul carierei sale în serviciul militar, timp în care a fost lider în Europa, Irak și Afganistan, Hodges a lucrat alături de militari români profesioniști, fiind un susținător consecvent, un prieten adevărat al României și un avocat ce a militat pentru continuarea și întărirea relațiilor de apărare dintre SUA și România. General-locotenentul Hodges a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” din partea Președintelui României, pentru rolul său în dezvoltarea parteneriatului româno-american pe ramura de securitate și apărare.

Profesorul Dennis Deletant – Premiul pentru contribuția la studiile românești

Profesorul Dennis Deletant este principalul expert și un scriitor renumit în istoria aparatului de securitate din România, având un rol important în suprimarea disidenței de orice fel. Dennis Deletant l-a susținut pe Ion Ratiu, profesor de studii românești la School of Foreign Service de la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. De asemenea, are numeroase merite la Colegiul Universitar din Londra, unde a predat la Școala de Studii Slavone și Est-Europene între 1969 și 2011. În plus, a fost profesor de studii românești la Universitatea din Amsterdam între anii 2003 și 2010.

Profesorul Deletant a primit, la 1 decembrie 2000, ”Ordinul pentru merit”, cu gradul de Comandor al serviciilor pentru democrația românească, de către președintele Emil Constantinescu. În plus, la 26 octombrie 2016, președintele Klaus Iohannis l-a premiat cu Ordinul ”Steaua României”, cea mai înaltă distincție a României, pentru activitatea sa de promovare a istoriei, limbii și culturii românești.

Pe lângă ceremonia de premiere, gala va avea și un spectacol de modă cu designeri români – Doina Levintza, Carmen Secăreanu, Andra Țurcanu și Cosmina Englizean.