Acasă Cultura / Culte Andreea Păstîrnac, la Sulina: ”Deveniți ambasadori ai Deltei Dunării!”

Andreea Păstîrnac, la Sulina: ”Deveniți ambasadori ai Deltei Dunării!”

Foto: MRP

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, au participat sâmbătă, la Sulina, la o întâlnire organizată în cadrul Programului de tabere ”ARC” 2017, destinat etnicilor români din afara granițelor.

”Am venit aici pentru a afla de la voi ce înseamnă să fii tânăr în diaspora, ce înseamnă să vorbești românește, ce înseamnă să mergeți la școală și să faceți efortul de a merge după ore și după alte programe la orele de Limba română.(…) Sper din toată inima că voi și familiile voastre veți deveni ambasadori ai Deltei Dunării, acest loc minunat de la porțile Dunării, unde se poate respira tot ce înseamnă conviețuire. Gazdele noastre au vorbit foarte mult despre intercomuniune, despre fiecare comunitate, care, din punct de vedere religios, din punct de vedere etnic sau lingvistic, a contribuit la frumusețea și unicitatea orașului Sulina”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

La rândul său, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a transmis copiilor prezenți în tabăra de la Sulina că prin ei România se promovează la adevărata ei valoare.

Pentru mine este o bucurie, e prima dată când particip la un eveniment de asemenea încărcătură emoțională. Aici sunt copiii României, copii care promovează România. Prin voi, România se promovează la adevărata ei valoare și vă felicit pe fiecare dintre voi pentru că duceți mai departe România cea frumoasă”, a transmis Marius Dunca.

La deschiderea oficială de la Sulina a fost prezent și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, multiplu campion la scrimă, care le-a vorbit copiilor despre importanța sportului în viața lor.

”Sportul înseamnă viață, sportul înseamnă sănătate, înseamnă bucurie, amintiri frumoase din competiții. Este foarte important să începeți să faceți un sport, indiferent care este acela, pentru că sportul vă ajută să fiți mai tonici, să relaționați mai ușor cu cei din jurul vostru”, a spus Mihai Covaliu.

Taberele ARC se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina (Tulcea) și Oglinzi (Neamț), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participム2.000 de elevi, tineri și profesori însoțitori din comunitățile românești din afara țării.

Pentru prima dată, în acest an, la organizarea Taberelor ARC au contribuit nume mari ale sportului românesc, care au devenit ambasadori ai taberei, sub motto-ul ”Identitate – Competiție – Performanță.

Proiectul de tabere ”ARC” face parte din Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020, fiind finanțat și organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului, beneficiind de sprijin logistic din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Turismului și Ministerului Educației Naționale.