Acasă Italia “Armata tăcută a femeilor migrante și familiile lor îndepărtate”, seminar despre viața...

“Armata tăcută a femeilor migrante și familiile lor îndepărtate”, seminar despre viața de zi cu zi a badantelor, la Milano

Duminică 22 ianuarie 2017 (Via Dogana no. 2,  Milano, ora 16:00), Asociația Femeilor Românce din Italia – ADRI și Asociația pentru Drepturile Omului din Milano organizează Seminarul “Exodul tăcut al femeilor migrante și familiile lor îndepărtate”, dedicat lucrătoarelor domestice care fac parte din viața de zi cu zi a familiilor italiene și care au preluat problemele, grijile și intimitatea acestora în detrimentul vieții lor private.

Pentru a da glas celor mai fragili dintre noi, pentru a cunoaște și înțelege drepturile, obligațiile și posibilitățile de îmbunătățire a vieții acestora va fi proiectat reportajul “Figli sospesi” (“Copiii diasporei”) realizat de jurnalistul Alessandro Gaeta, trimis special al Televiziunii Naționale Italiene RAI, o călătorie într-o Românie mai puțin cunoscută de unde migrează cele care îngrijesc casele, copiii, părinții italienilor, un reportaj care prezintă cealaltă față a migrației.

Sate alcătuite din bunici și nepoți, zone întregi din care aproape că lipsește generația de mijloc, aceea între douăzeci și cincizeci de ani care a plecat în străinătate în căutare de lucru, mai ales în Italia, unde sunt peste 1.300.000 de români, mare parte femei, care lucrează ca îngrijitoare, menajere (badante). O tragedie uitată, ignorată, care produce traume atât părinților, cât și copiilor.

silvia dumitracheCâți dintre italieni cunosc cealaltă față a migrației, cu toate că este prezentă în casele lor?”, se întreabă Silvia Dumitrache, președinta A.D.R.I.

Vizionarea reportajului va fi urmată de o dezbatere deschisă la care sunt invitați în calitate de vorbitori președinta Asociației Femeilor Romance din Italia, Silvia Dumitrache, prof. Diana De Marchi, consilier municipal, președinta Comisiei de Egalitatea de șanse și Drepturi civile la Milano, sociologul Paola Bonizzoni, cercetător la Departamentul de Științe Sociale și Politice al Universității din Milano, Elienor Llanes Castillo, președinta MAIA – Asociația pentru Integrare si Advocacy (Filipine), ziaristul Antonio Buozzi, consultant în comunicare, antropologul Veronica Silva (din Peru). De asemenea publicul prezent poate interveni în cadrul dezbaterilor moderate de Alessandra Montesanto, vicepreședinta Asociației pentru Drepturile Omului din Milano.