Acasă Alte comunitati Artişti români, participanţi la simpozionul internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2

Artişti români, participanţi la simpozionul internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2

Foto: ICR

Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch /Museums-und Kulturverein Kaisersteinbruch organizează în perioada 9-17 septembrie simpozionul internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2: Forme ale realităţii. Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena este partener al proiectului.

Cea de a doua ediție a simpozionului de artă de la Kaisersteinbruch abordează probleme ce țin de conținutul și strategiile memoriei, incluzând, punctual, alături de pictură și inserții din alte genuri artistice. Simpozionul creează cadrul pentru un dialog între prezentul imediat și trecut, prilejuind incursiuni încărcate de semnificație în diverse narațiuni cu valoare istorică. Șase artiști de reputație internațională – Dacian Andoni(coordonator, România), Gabriela Culic (România), Dmitri Şibaev (Republica Moldova), Doris Dittrich (Austria), Bruno Joly (Franța) și Gábor Szücs (Slovacia) – se întâlnesc la Kaisersteinbruch. Pictura, ceramica și fotografiile lor oferă o privire plină de prospețime asupra identității locale și generează astfel un impuls creator pentru întreaga regiune, o moștenire la care ne putem raporta și la care putem medita.

Simpozionul este completat de o serie de evenimente conexe. Programul primei zile cuprinde o vizită a artiștilor împreună cu organizatorii și alte persoane interesate la diferite monumente și cariere din zonă. Pe 14 septembrie are loc Open Studio – ziua atelierelor deschise, un format care permite artiștilor și vizitatorilor să intre în dialog, să discute despre procese creative într-o atmosferă caldă, nepretențioasă, pe măsură ce operele se nasc sub ochii noștri. Programul va fi încununat de vernisajul expoziției finale ce reunește lucrările realizate pe parcursul simpozionului.

Muzeul și Asociația Culturală Kaisersteinbruch /Museums- und Kulturverein Kaisersteinbruch (Muk)funcționează de peste 26 de ani ca o platformă care reunește artiști contemporani de reputație internațională. De la fondarea sa în 1990 și până în 2007 asociația a urmărit îndeplinirea unuia dintre obiectivele sale fundamentale, punând în valoare bogata istorie locală prin intermediul unui simpozion internațional de sculptură. Din 2014 asociația a reflectat atât asupra propriei sale meniri cât și asupra identității locale, proces în urma căruia s-a conturat clar nevoia unei implicări active în sprijinirea culturii locale. Aceasta a determinat deschiderea simpozionului către noi genuri și tehnici artistice din 2016 încoace.

Dacian Andoni (n. 1962, Arad) a studiat la Academia de Arte „George Enescu“, Iaşi (clasa prof. Adrian Podoleanu), secţia pictură. Este doctor în arte vizuale şi profesor universitar la Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara. În 2015 a primit titlul de doctor habilitat. Este deţinătorul Premiului I la Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău (2011). Artistul a avut numeroase expoziţii personale în ţară și în străinătate. Estecoordonatorul artistic al simpozionul internațional de artă Featuring Kaisersteinbruch #2.

Gabriela Culic (n. 1965, Bucureşti) a absolvit în 2003 Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În ultimii 16 ani, artista a avut numeroase expoziții în România și pe plan internațional și a obținut multiple premii și distincții. În prezent Gabriela Culic trăieşte şi lucrează la Bucureşti și Berlin.