Autoritățile confirmă primele măsuri împotriva societăţilor care exploatează români în Spania

Autoritățile confirmă primele măsuri împotriva societăţilor care exploatează români în Spania

Două firme care recrutează forţă de muncă în Spania sunt cercetate de Poliţia Română, pentru condiţiile de muncă oferite persoanelor angajate, fiind suspectate de înşelăciune.

Inspectoratului General al Poliţiei Române a stabilit că cele două societăţi verificate, Tabita Tour, din Bistriţa, societate comercială având ca principal obiect de activitate transportul de persoane, şi Phil Management Consult SRL, al cărei unic asociat este Tabita Tour SRL, sunt pasibile de infracţiunea de înşelăciune, fapta fiind incriminată de art. 244 din Codul penal, iar reprezentanţiilor celor două societăţi sunt cercetați.

Deputatul de Braşov, Maria Grecea, membră a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a anunţat că, în urma unei scrisori primite de la un cetăţean român care lucrează în străinătate, a solicitat Poliţiei să facă verificări la societăţile româneşti care intermediau forţa de muncă. Maria Grecea a solicitat MAE să precizeze măsurile luate de misiunile diplomatice pentru protejarea cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii de abuz din partea angajatorilor sau a firmelor de recrutare.

Solicitarea Mariei Grecea vine în urma scrisorii unei românce care lucrează în Spania. Acesta a povestit cum a acceptat un loc de muncă în sectorul agricol, intermedierea fiind făcută de o societate din Bistriţa. Documentul relatează detalii cutremurătoare cu privire la viaţa românilor care muncesc în Spania, făcând referire la condiţiile inumane şi la abuzurile comise de angajatori. Românca povesteşte chiar cazul unei angajate care, în urma suprasolicitării la locul de muncă, a suferit un infarct şi a murit.