Bustul lui Ștefan cel Mare a fost dezvelit la Oprișeni, regiunea...

Bustul lui Ștefan cel Mare a fost dezvelit la Oprișeni, regiunea Cernăuți

297
0
Sursa foto: BucPress

În data de 18 aprilie 2017 în localitatea Oprișeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți a fost dezvelit bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ceremonie ce a reprezentat o bună modalitate de a transmite faptul că românii din Cernăuţi nu îşi uită istoria – informează BucPress.

Ceremonia de dezvelire a bustului a fost moderată de Nicolae Bodnariuc, directorul școlii din Oprișeni, care a menționat că bustul a fost dezvelit grație unor vrednici români din nordul Bucovinei, între care se numără Ilie Bezușco, Dumitru Covalciuc, Dragoș Olaru, Nicolae Bodnariuc, Radu Bezușco și Mircea Semco. Autorul bustului este regretatul sculptor român din nordul Bucovinei, Dumitru Gorșcovschi, iar arhitectul Complexului memorial din localitate – Valeriu Rotar.

Bustul lui Ștefan cel Mare a fost sfințit de un sobor de fețe bisericești – preacucernicul  Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineţ, protoiereul Gheorghe Covalciuc, Vasile Pauliuc, parohul bisericii locale, părintele Gheorghe Covalciuc.

Deputatul Grigore Timiș a menționat că cinstirea personalității lui Ștefan cel Mare este importantă pentru românii din zonă, deoarece populația regiunii Cernăuți trebuie să-și concentreze atenția asupra unor valori autohtone, asupra unor personalități cu adevărat importante, lăsând la o parte simbolurile artificiale din trecut, mai ales cele comuniste, care erau și anti-bisericești. Parlamentarul a amintit și de eforturile pe care le depune în Parlament pentru atragerea de fonduri întru dezvoltarea localității Oprișeni și altor sate din regiunea Cernăuți.

Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a menționat în discursul său că Marele Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt trăiește în inimile românilor, iar cei ce şi-au asumat curajul de a-l aduce la Oprişeni pe Marele Voievod merită cinste, vrednicie şi consideraţie din partea Statului Român.

Consulul a adăugat că Ștefan cel Mare este o personalitate care unește, reprezentând o valoare comună a celor două societăți. Or, societățile ucraineană și română au nevoie de modele, de oameni care ar putea să ne împărtăşească ceea ce înseamnă valori, credinţă, de Ștefan cel Mare și Sfânt.

În context, istoricul Dumitru Covalciuc, originar din Oprișeni, a comunicat că dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare este o demonstrare a faptului că românii din Cernăuți nu au fost suficient de insistenți în trecut și au arătat că nu au suficientă voință. Bustul din Oprieșeni, dimpotrivă, este o dovadă a voinței românești în acțiune. „Neamul nostru n-are voinţă, căci mijloace s-ar aduna”, a spus Dumitru Covalciuc.

La ceremonie au participat şi reprezentanți ai puterii locale: Igor Bogatâreţ, locţiitor al președinteului Administrației Regionale de Stat Cernăuţi, Mihail Gherman, reprezentant al Consiliului Regional, transmițând mesajul de salut și recunoștință a președintelui de consiliu Ion Muntean;  Vitali Gumenâi, vice-președinte al Consiliului Raional Hliboca, Mykola Karliiciuk, primarul comunei Storojineţ ș.a.

Mesaje de mulțumire și admirație față de vrednicii români din nordul Bucovinei, care au realizat dezvelirea bustului au fost rostite de ex-parlamentarul în Rada Supremă, Ion Popescu, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, dar și de oaspeți din România – Vasile Adăscăliței, vice-președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ținutului Herţa” și Doina Popa, profesoară din judeţul Botoşani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ