Călătoria sufletului, vernisată la ICR Lisabona

Călătoria sufletului, vernisată la ICR Lisabona

218
0
Foto: ICR

Institutul Cultural Român de la Lisabona găzduieşte în perioada 6-31 iulie 2017, expoziţia Călătoria sufletului, alcătuită din lucrările Graţielei Andrei Peralta (pictură) şi ale lui Ramón Peralta (fotografie). Vernisajul va avea loc în prezența celor doi artiști, joi 6 iulie, ora 19.00, la galeria ICR Lisabona din Rua do Barão no 10, Alfama.

Călătoria Sufletului este o încercare sui generis de fuziune a sensibilităţii europene cu cea latino-americană, care a luat naştere în cursul primei vizite a lui Ramón Peralta în România. Totul a plecat de la dorinţa Graţielei Andrei Peralta de a-i dezvălui soţului ei ţesătura intimă a locurilor părăsite cu ani în urmă, plănuind în acest scop un soi de călătorie iniţiatică. Această călătorie, a devenit tot mai mult pentru Graţiela Andrei, în paralel, şi un prilej de redescoperire a propriilor izvoare, un prilej pentru a revizita propriile surse ale formării sale ca artist.

Situate, ca expresie, în zona de frontieră dintre desen și pictură, lucrările Grațielei Peralta desfășoară tușe sintetice, un gestualism în alb-negru cu poli de pondere schimbători, care transformă simbolurile ancestrale în contemplații moderne, profund personale, ale unor prototipuri grafice. Concizia tușei, delicatețea străvezie și fragilă a suportului de hârtie construiesc ansambluri ce amintesc de niște haikuuri vizuale.

Fotogramele lui Ramón Peralta sunt doar un pretext figurativ, care se transformă, prin adaos grafic (creion mânuit în acumulări nervoase de linie), în ideograme ale peisajului pe care vrea să-l capteze.

De asemenea, situate aparent în registre diferite, lucrările celor doi converg spre un mod comun de înțelegere a realului exterior ca spațiu care are contururile evanescente ale sufletului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ