Acasă Stiri Câștigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” recompensați cu o excursie...

Câștigătorii concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” recompensați cu o excursie la București

sursa foto: Informația Harghitei

Aproximativ 200 de elevi de la 12  școli gimnaziale mari şi nouă licee cu predare în limba maghiară din județul Harghita au participat vineri, 7 aprilie, la Miercurea Ciuc, la concursul de competențe lingvistice în limba română pentru minorități – „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, concurs ajuns la a XV-a ediție.Participanţii sunt elevi ai școlilor harghitene, dat și ai liceelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Topliţa, Gheorgheni şi din alte două localităţi mai mici – Sânmartin şi Corund. Potrivit profesorului Varga Laszlo, directorul Colegiul Național „Marton Aron”, în ceea ce priveşte şcolile generale, repartizarea geografică a fost mult  mai vastă, fiind vorba de elevi din mai multe localităţi din cele trei zone mari ale judeţului.

”Acest concurs este o tradiţie. Sub această denumire, sub această metodică, este un concurs care are o vechie de 15 ani, din care ultimele opt ediţii au fost găzduite de Colegiul Național „Marton Aron” din Miercurea Ciuc. Primele șapte ediţii au fost organizate la Băile Tuşnad, iar de acolo concursul s-a mutat la colegiul nostru, pentru că între timp am transferat profesoara care a iniţiat acest concurs, doamna Maria Sturzu, părintele spiritual al concursului, cea care a propus şi a demarat acest concurs” a precizat profesorul Varga Laszlo, directorul Colegiul Național „Marton Aron”, gazda evenimentului.

Subiectele au fost elaborate de o comisie formată din profesori de limba română, iar probele au fost scrise, conţinând exerciții de gramatică, dar şi compunere, subiectele fiind conforme programei şcolare dar având şi o parte creativă.

Ne propunem două obiective, în primul rând să contribuim la îmbunătăţirea  nivelului de cunoaşterii a limbii române pentru copiii maghiari, iar celălalt obiectiv este să transmitem un mesaj de prietenie, de bună speranţă şi de conciliere între români şi maghiari„, a completat profesorul Varga.

Profesorul Gorbe Peter, inspectorul școlar general al ISJ Hargita, a remarcat că, prin comparație cu anul precedent, numărul elevilor participanți a fost mai mare, iar implicarea cadrelor didactice și a elevilor a făcut ca, în acest an, concursul să intre și în atnția Ministerului Educației Naționale, care a inclus în lista concursurilor recunoscute la nivel național.

Inspectorul școlar general consideră că atât copiii, cât și părinții au înțeles că o bună cunoaștere a limbii române reprezintă un avantaj pentru etnicii magiari care, chiar dacă nu vorbesc perfect românește pot comunica mai ușor.

Atunci când înveți o limbă, primul pas este să îndrăznești să vorbești, să comunici. Iar acest lucru copiii noștri l-au înțeles”, a subliniat, pentru Timp Românesc, șeful ISJ Harghita.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, consideră că cel mai mare câștig al competiție este că ”acești tineri și familiile lor, împreună cu cadrele didactice au înțeles că respectul pentru limba română nu are granițe”. În opinia sa, concursul deschide porți pentru copiii etnicilor maghiari care, mai târziu, nu vor avea frustrarea că limba română constituie un impediment pentru viitorul lor.

Carte_FrumoasaDiscutăm foarte mult despre conviețuire pașnică și respect reciproc, căutăm deschidere către ceilalți în demersul de a conviețui interetnic. Cred că acest demers trebuie pornit de la bază, de la copiii noștri, trebuie conștientizat de cetățeni, și de o parte și de alta, pentru că acesta este singurul drum spre viitor”, a explicat pentru Timp Românesc prefectul de Harghita, care a mai arătat că la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană concursurile de acest gen consolidează ideea că ”putem și trebuie să fim cetățeni europeni, trebuie să ne cunoaștem unii pe alții – cu istorie, tradiții și limbă, dar mai ales cu deschiderea spre normal și respect reciproc”.

Concursul ”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a pornit în urma unei întâlniri care a avut loc în urmă cu 15 ani între profesoara de limba română Maria Sturzu și jurnalista Angela Bîrsan.

În urmă cu 15 ani, m-am întâlnit  cu profesoara de limba română Maria Sturzu, care a venit cu iniţiativa pentru copiii care învaţă în şcolile cu predare exclusivă în limba maghiară din judeţ. Am hotărât  să organizăm  un concurs unde să implicăm elevii şi să facem o competiţie de tip olimpiadă, cu care să ne adresăm acestora. Am intrat într-un parteneriat cu doamna profesoară şi colaborăm de la prima ediţie şi până în prezent. Acest concurs a venit în întâmpinarea unor necesităţi şi a creat interesul cadrelor didactice şi al elevilor din şcolile cu predare exclusiv în limba maghiară din Harghita şi Covasna. Eu cred foarte mult în dialogul interetnic, reprezentând o preocupare şi o provocare în acelaşi timp” a explicat  Angela Bîrsan, reprezentanta Asociației Comunitare  a Românilor din Miercurea Ciuc.

Cei 60 de elevi câștigători ai ediției din acest an a concursului vor veni, împreună cu profesorii lor, în data de 5 mai, la București, prilej pentru a descoperi Palatul Victoria, dar şi alte obiective turistice importante ale Capitalei.

Transportul elevilor la București va fi asigurat, ca și în anii anteriori, de Instituția Prefectului Județului Harghita.

De asemenea, câştigătorii au primit diplome și cărți oferite de sponsorii și partenerii concursului – Asociația Comunitară a Românilor din Miercurea Ciuc, Colegiul Național „Marton Aron”, Inspectoratul Şcolar Harghita şi Prefectura judeţului Harghita.