Acasă America de Nord Cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei, cucerit de Radu Păltineanu

Cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei, cucerit de Radu Păltineanu

Foto: Arhivă personală

Peripeţiile românului care  traversează cele două Americi sunt din ce in ce mai interesante. Radu Păltineanu îşi împărtăşeşte experienţele trăite pe pagina personală de facebook, iar recent a publicat câteva impresii legate de Ecuador, ţară sud-americană în care se află de ceva timp.

„Ecuador este, probabil, țara unde am petrecut cel mai mult timp, până acum, în expediția-mi prin Americi şi este poate, țara din Americi, unde oamenii, cunosc cele mai multe lucruri despre români şi România. Cum aşa? Ei bine, punctul comun este Spania, unde trăiesc aproximativ 1 milion de români şi vreo jumătate de milion de ecuadorieni. Aşa că, mulți din ecuadorienii care au fost acolo la muncă şi au trăit în Peninsula Iberică o perioadă, au avut de a face cu români”, a mărturisit acesta.

Perseverenţa şi pasiunea pentru natură şi necunoscut, îl călăuzesc pe românul nostru prin situaţii şi experienţe unice.“Ultimele câteva zile, le-am petrecut într-una din cele mai sălbatice zone ale Ecuadorului, spre masivul Carihuayrazo (5.018 m). După un trek de aprox 34 de km, printr-o zonă stearpă, cu vegetație alpină, joasă, ieri după amiază, am atins şi vârful de 5.018 m. Aşa că pot spune că a fost o aventură pe cinste, dar nelipsită de incidente. La coborâre, zăpada fiind foarte moale şi panta foarte abruptă (~55°), am alunecat şi m-am oprit abia câțiva metri mai jos, în piolet. Mâine sau poimâine, în funcție de vreme, voi încerca a doua oară vf. Chimborazo (6.310 m), prima încercare eşuându-mi. Abia mai apoi, îmi voi relua traseul pe bicicletă, spre Peru”, a fost prima relatare a cicloturistului, motivat să  ajungă in vf. Chimborazo.

Astfel, deşi fiind considerat o nucă tare, vârful Whimper, din masivul Chimborazo, cel mai înalt vârf din Ecuador şi cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei, a fost cucerit de cicloturistul român în cele din urmă. “După o ultimă ascensiune intensă, de 8 ore jumate, ieri dimineață, am atins vârful Whimper, din masivul Chimborazo (6.268 m), cel mai înalt vârf din Ecuador şi cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei. Am plecat la ora 11:00 pm din tabăra de la 4.800 de m şi taita Chimborazo m-a binecuvântat, de această dată, cu o vreme senină şi lipsită de vânt, reuşind să ating vârful principal în jur de ora 7:30 am”, a anunţat Radu după această reuşită.

Foto: Arhivă personală
Foto: Arhivă personală

După această realizare, Radu şi-a reluat traseul pe bicicletă, spre sud, spre Peru.

Român-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, Radu este mai presus de toate un pasionat al aventurii și călătoriei. Dacă în 2013 traversa în echipă mare parte a Scandinaviei și Europei de Est pe bicicletă (peste 2,400 de km) pentru a trage un semnal de alarmă în privința proiectului minier propus la Roșia Montană, anul ce a urmat acesta a decis să traverseze întreaga Europa și Asie centrală cu autostopul. Cu ocazia încheierii expediției de peste 14.000 de km parcurși cu autostopul de la Paris la Teheran în Iran, Radu organizează și o ascensiune pe vârful Damavand (5671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul „7 Volcanic Summits”. În 2015, Radu și-a propus un proiect și mai ambițios, și anume să fie primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei, pedalând prin toate țările nord, central și sud americane. Pe scurt, asta înseamnă peste 34.000 de km de pedalat (inițial proiectul includea doar 24.000 de km pe direcția nord-sud), 22 de țări (+1 teritoriu) (inițial proiectul cuprindea doar 14 țări) și multe dificultăți și obstacole. Mai mult, în cadrul aceleiași expediții Radu are în plan și două ascensiuni spectaculoase, pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Nord, vf. Orizaba (5636 m), respectiv pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Sud, vf. Oyos del Salado (6893 m).