Centenarul României marcat și prin organizarea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei...

Centenarul României marcat și prin organizarea celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaţionale de Matematică

264

Cluj-Napoca va găzdui anul viitor, în perioada 3 – 14 iulie, a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. În fiecare an, manifestarea reunește peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1.000 de persoane.

Juriul care alege problemele selectate de o comisie formată din matematicieni români, se întruneşte în zilele de 4 – 8 iulie, proba de concurs desfăşurându-se în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă, pe o durată de 4 ore  şi jumătate alocate rezolvării a câte 4 probleme, traduse în limbile fiecărei ţări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 şi 12 iulie iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie.

Costurile organizării sunt asigurate, în cea mai mare parte, de Ministerul Educației Naționale. De asemenea, o parte din costuri vor fi susținute din taxele de acreditare a observatorilor și sponsorizări (genţi, tricouri, materiale promoţionale, excursii, închirieri echipamente, etc.). Parteneri în organizare sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Cluj. Totodată, acest eveniment se realizează şi prin  colaborarea Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj şi de cea a Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române.

Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii. Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei de anul viitor a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României.

De asemenea, România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.