Codreanu și Coliu: Cazul Smicală a ajuns la ONU

Codreanu și Coliu: Cazul Smicală a ajuns la ONU

361

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, și deputatul Doru-Petrișor Coliu, membru al comisiei, au susținut miercuri, 3 mai, o conferinţă de presă pe tema situației medicului român, Camelia Smicală Jalaskoski, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare de statul finlandez.Cei doi parlamentari au anunțat că  acest caz complicat a ajuns astăzi la ONU, în Comisia pentru Drepturile Omului, ”ceea ce este un lucru îmbucurător”, dar este cu atât mai trist ”că acest caz rămâne doar la nivel de discuție și nu se poate face nimic concret”, ba mai mult, medicul fiind și condamnat  la 6 luni cu suspendare în Finlanda.

Codreanu a anunțat că va propune transmiterea uneicorespondențe către parlamentarii finlandezi, iar în acest context a îndemnat și autoritățile statului român să reacționeze. Totodată, deputatul așteaptă și concluziile discuțiilor care au loc astăzi la ONU pe marginea acestui subiect.

Constatin Codreanu a făcut o prezentare succintă acestui caz: faptul că medicul român se află într-o situație dificilă de când reprezentanții Protecției Copilului și instanțele judecătorești din Finlanda au dispus încredințarea celor doi copii, tatălui, cetățean finlandez, asupra căruia există mărturii ale copiilor potrivit cărora minorii au avut parte de rele tratamente din partea acestuia.

Deputatul a mai afirmat că în ciuda încercărilor comisiei de a dialoga cu partea finlandeză, acest lucru nu s-a materializat: “Le-am propus colegilor să ne deplasăm în statul finlandez, ei au fost de acord. Am făcut solicitarea către Direcția de Externe a Camerei Deputaților, solicitare care a mers mai departe către partea finlandeză, dar din păcate ne aflăm deja în luna mai și nu am primit un răspuns, un lucru pe care nu îl putem înțelege. De ce partea finlandeză, care este foarte sigură că procedează corect în cazul Smicală, nu vrea să ne faciliteze această delegație în statul finlandez, chiar dacă noi avem convingerea că au fost comise anumite abuzuri, vă aduc aminte faptul că celor doi copii nu le-a fost asigurat un avocat din oficiu așa cum  prevede legislația finlandeză sau doamnei Smicală nu i-a fost asigurat un traducător, deoarece aceasta nu cunoștea la momentul respectiv limba finlandez. Ideea era să mergem  acolo pentru a avea toate opiniile exprimate și pentru a nu fi acuzați că am ține cont doar de ceea ce ne comunică doamna doctor”.

Deputatul Doru-Petrișor Coliu a subliniat faptul  că partea finlandeză este neserioasă față de cetățenii români, în contextul în care sistemul judiciar din Finlanda acuză o mamă ce a filmat doar pentru a își apăra copiii. Coliu s-a arătat nemulțumit de declarațiile ambasadorului Finlandei la București în urma discuțiilor care au avut loc în plenul Comisiei: „Adresez o întrebare față de autoritățile finlandeze: dacă acesta este sistemul lor judiciar față de copii, față de mame? și dacă da, să ne spună public, să știm toți din Europa acest fapt”.

Deputatul Coliu se aștepta la reacții mai ferme din partea altor autorități ale statului fața de trataentul la care sunt supuși cetățenii români în străinătate, considerând că aceștia trebuie să se bucure de un tratament egal cu cel acordat de statul român cetățenilor străini.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.