Acasă Cultura / Culte Colecție de ouă încondeiate din Bucovina expusă la Palazzo Maggi din Nogara (Verona)

Colecție de ouă încondeiate din Bucovina expusă la Palazzo Maggi din Nogara (Verona)

Palazzo Maggi din Nogara, provincia Verona, găzduiește din 2 aprilie 2017, o frumoasă colecție de ouă încondeiate care provin din Bucovina, constituind colecţia privată a profesoarei Ioana Bucsai,  iniţiatoarea acestui eveniment.

Inaugurarea a avut loc în prezența autorităților locale, a reprezentantului Consulatului General al Romaniei la Trieste, dar şi a publicului italian şi român. Totodată, primarul orașului, Flavio Pasini a apreciat în mod deosebit această iniţiativă culturală care vine să îmbogăţească pe toţi cei care vor veni să o viziteze, un mod de a cunoaşte România şi tradiţiile ei.

Consulul român de la Trieste, Calin Bichiș, a salutat evenimentul care aduce un plus de cunoaştere a tradiţiilor românești, un mod de a face cunoscut şi publicului italian importanţa acordată celei mai mari sărbători creștine şi a mulţumit organizatorilor, autorităţilor locale şi profesoarei Ioana Bucsa.

În cadrul manifestării, Violeta Popescu de la Centrul Cultural Italo Roman a prezentat proiectul Rediviva – editura fondată în cadrul Centrului Cultural Italo Român, un proiect cultural românesc deschis dialogului intercultural. Violeta Popescu a apreciat importanţa acestor manifestări în care cultura românească este integrată în spatiul public italian, ca un mod direct de cunoaştere şi dialog.

De asemenea, Rediviva este singurul proiect de acest gen în Italia şi aduce prin volumele sale publicate, pagini de istorie  româneşti, pagini de memorie, literatura constituindu-se într-un necesar demers de integrare culturală.

Ioana Bucșai a introdus publicul prezent în frumusetea datinilor românești cum ar fi încondeierea ouălor, care rămâne ca o carte de vizită în prezentarea României din punct de vedere al tradiţiilor. Colectia de ouă încondeiate pe care o deține de mai mulţi ani, este un proiect de suflet dar şi o datorie faţă de persoanele care se dedică încă acestei traditii, persoane anonime pentru care meșeteșugul încodeierii ouălor se împletește armonios cu pregatirea spirituală din săptămâna Învierii Domnului Iisus Hristos.

Din partea Cursului de Limbă, literatura si civilizatie românescă au fost prezente si profesoarele Delia Dumitricș și Ioana Dolca, care au contribuit la realizarea acestui eveniment, în timp ce fotografiile și filmarea video aparțin Feliciei Chi, o constantă pasionată a frumuseților României cu ocazia unor evenimente de imagine.

Epoziţiea este deschisă până în data de 13 aprilie.