Concert cu folclor autohton pentru românii din Salonic

Concert cu folclor autohton pentru românii din Salonic

162
0
Foto: multumult.ro

Sâmbătă, 18 noiembrie, în spaţiul Vitruvian Thing din Salonic, va avea loc concertul  de Elektrodoine al trupei româneşti Multumult, ce propune o seară a sonorităţilor folclorului autohton, într-un limbaj actualizat.

Trupa Multumult este compusă din Călin Torsan – instrumente de suflat, voce, Vasile Gherghel – bas, electronice, voce, iar  Marius Achim – tobe.

 „Programul acesta este născut din atitudinea firească de a-ți cunoaște rădăcinile. Dacă de pe urma familiei rămân doar fotografiile încremenite, folcorul îți lasă, în schimb, libertatea de-a te juca cu el, precum cu lutul olarului. Ca improvizatori ne-am apropiat de zonele tradiționale, unde forma lipsea cu desăvârșire. Sau de acelea unde era configurată în timp real – atunci și acolo. Doina românească este un asemenea Eldorado, având corespondențe în lumea întreagă. Pentru construirea concertului am ales câteva instrumente emblematice spațiului nostru consacrat: fluierul, tilinca și cavalul. Am inserat în materialul melodic câteva amănunte specifice modului țărănesc de interpretare, structurându-ne repertoriul astfel încât să atingă mai toate zonele importante din viața muzicală a comunității bătrânești: obiceiurile de iarnă, invocațiile soarelui, dansurile, cântecele de nuntă și acelea de ascultare. Din vatra strămoșească, am turnat acest argint topit direct în mixer, născând un sunet pe plac. Ca o țesătură de perete cu foarte mulți ciucuri. Urzită din pixeli”, precizează trupa Multumult e cu privire la acest proiect muzical.

Creaţii ale trupei: Capra; Ieși, soare!;  Când eram în vremea mea; Fârtatu; Glăsuire; Cântic din tilincă; Mahala de București; Gată-ți, fată, lăduța; Brâu; Balada din Saxofonia; Fluieraș cu foc;Țac Pac Pac.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ