Concurs naţional de recitare „Lucian Magdu” la Bătania, în Ungaria

Concurs naţional de recitare „Lucian Magdu” la Bătania, în Ungaria

257
0

În organizarea Şcolii Generale „Lucian Magdu”, în localitatea Bătania (Battonya), localitate aflată la aproximativ 20 km de Arad, sâmbătă, 06 octombrie 2017, a avut loc a XIII-a ediție a Concursului Naţional de recitare de poezie românească, denumit după numele lui Lucian Magdu, poet, medic şi regizor local (1937-1968), la care au concurat 17 elevi de la mai multe şcoli unde învaţă copii ai românilor din Ungaria: Micherechi, Bătania, Chitighaz, Gyula, Aletea, Leucușhaz (Lőkösháza), Pocei.dsc_0274Concursul este dedicat memoriei poetului și regizorului român Lucian Magdu (1937-1968), cel al cărui nume îl poartă Școala din Bătania. Elevi de la școli bilingve româno-ungare sau de la cele la care româna este obiect de studiu au concurat prin recitarea a câte două poezii, una din opera poetului Lucian Magdu și alta din literatura română. Invitații au asistat și la proiecţia filmului ”Rădăcini” regizat de Magdu. Evenimentul a prilejuit și comemorarea fostului preot paroh al Bisericii Ortodoxe din Bătania, Ilie Ciocan, primul preot misionar sosit în din țară în Ungaria în 1990.

La manifestare au asistat  fiica și verișoara primară a regretatului Lucian Magdu, fiul fostului preot paroh român din Bătania. În acest an, acesta ar fi împlinit 80 de ani. A fost prezentat cu această ocazie un rezumat al filmului ”Rădăcini”, regizat de Magdu, care reliefează viața comunității istorice a românilor din Ungaria din urmă cu cinci decenii. Participanţii la acest eveniment au beneficiat şi de un program cultural, organizat de Andreea Szenes, profesor de muzică la şcoală gazdă, dar şi de o masă comună, oferită de organizatori.

De asemenea, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria fostului preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Bătania, Ilie Ciocan, recent trecut la cele veșnice. Acesta a slujit această comunitate timp de 27 de ani, fiind în anul 1990, primul preot misionar sosit în Ungaria din România.

La eveniment au participat mai multe oficialităţi – Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Daniel Banu, consulul general al României la Szeged, Traian Cresta, purtător de cuvânt al minorităţii române în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU),  Marjai János, primarul oraşului Bătania, Anamaria Brad, referent pentru învăţământul de limba română la Institutul de Cercetare Educaţională şi Dezvoltare Profesională de la Budapesta, pr. Visarion Tuderici, secretar al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU), Ana Ruja, directorul Școlii Generale din Micherechi,  Iulia Olteanu, directorul Şcolii Generale din Bătania, reprezentanţi ai mass-media locale, dar şi alţi invitaţi, se menționează într-un comunicat de presă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ