Acasă Uncategorized Congresul Românilor de Pretutindeni, “act de seriozitate maximă” pentru românii din străinătate!

Congresul Românilor de Pretutindeni, “act de seriozitate maximă” pentru românii din străinătate!

Deputații cer schimbarea ministrului

Temele discutate astazi in şedința comuna a celor doua Comisii parlamentare pentru români din afara granitelor (din Camera Deputatilor si Senat) au vizat prezentarea raportului de activitate şi strategia DRP, condus de Bogdan Stanoevici, şi situația organizării Congresului Românilor de Pretutindeni.

Organizarea Congresului a fost intens dezbătută de membrii ambelor Comisii, în discutia cu ministrul Bogdan Stanoevici, invitat al parlamentarilor.

Aceste semnalări vin în urma stabilirii perioadei 29-30 noiembrie 2014 pentru defăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni, potrivit metodologiei pe care Bogdan Stanoevici a prezentat-o senatorilor şi deputaţilor, în cadrul şedinţei.

Dacă eram informaţi din luna mai de această hotărâre privind organizarea Congresului în luna noiembrie, putea sa existe o altă colaborare. Nu este timp suficient până în luna noiembrie, iar noi nu putem decât să luam act de lucrurile stabilite deja, fără consultarea senatorilor şi deputaţilor din comisii, pentru că nu este corect”, consideră preşedintele  Comisiei pentru comunitățile de români din Camera Deputaților, Mircea Lubanovici.

Aceste evenimente nu se pot organiza fără acceptul comisiilor. Trebuie făcuţi nişte paşi pentru a putea merge în planul doi, aceia de a organiza o comisie mixtă de lucru începerea procedurii de organizare a Congresului”, a susţin deputaţii.

Ministru Bogdan Stanoevici a subliniat, la rândul său, că pentru organizarea acestui eveniment dedicat românilor din afara tarii au fost consultate toate părţile implicate: “Demersurile pentru acest Congres s-au făcut în mod firesc. Au fost trimise scrisori prin care se propune acest Congres în perioada 29-30 noiembrie, reprezentanţilor Parlamentului”.

Şi desemnarea participanţilor la acest eveniment a reprezentat un alt aspect al discuţiei dintre parlamentari si ministru, deoarece modalitatea de alegere a reprezentanţilor, care trebuie să fie 224 în total, diferă de la o ţară la alta.

“Selectarea reprezentanţilor trebuie pregătită din timp, după o procedură bine stabilită“, a atenționat senatorul Viorel Badea.

În acest context, senatorii şi deputaţii au cerut ministrului Stanoevici amânarea Congresului Românilor de pretutindeni pentru luna mai 2015: “Acest Congres trebuie să fie un act de seriozitate maximă din partea Parlamentului, iar ca să fie aleşi reprezentanţi de pe patru continente, nu este o joacă!”.

 “Metodologia pe care o propun şi o prezint astăzi privind organizarea Congresului trebuie să fie apropată şi de Reprezentanţii Comisiilor din Senat şi Camera Deputaţilor, iar eu mi-am exprimat dorinţa de a se întâmpla acest Congres încă de la audierile pe care le-am avut împreună”, a mai adăugat ministrul Stanoevici.

Temele de dezbatere din cadrul şedinţei au avut în vedere prezentarea raportului de activitate şi strategia ministerului pe care Stanoevici îl coordonează, precum şi situația organizării Congresului Românilor de pretutindeni.

Congresul Românilor de Pretutindeni este prevăzut de Legea 299/2007 și, deși ar fi trebuit organizat anual, de Parlament, nu a avut loc niciodată.

Începând cu 2013, MAE, prin Oficiul pentru Românii din Străinătate, a început demersurile de stabilire a unui set de principii și proceduri pentru desemnarea delegaților la Congres, corelate cu diversitatea și amploarea comunităților de români din afara granițelor.

Proiectul de Metodologie privind organizarea procesului de desemnare a delegaților pentru primul Congres al Românilor de Pretutindeni, a fost transmis Camerei Deputaților la sfârșitul lunii mai, dar nu a intrat în dezbaterea parlamentarilor, care ar fi trebuit să o aprobe sau nu până la încheierea sesiunii parlamentare.

Metodologia stabilește numărul de mandate (224 în total) în Congres pe care îl are la dispoziție fiecare comunitate din afara granițelor, documentele în baza cărora se poate face înscrierea, precum și modul în care se va face atribuirea mandatelor și posibilitatea contestării acestora.

La finalul ședinței comune, într-o conferință de presă organizată la Camera Deputaților, deputatul Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români, a cerut demisia ministrului Bogdan Stanoevici, exprimându-și nemulțumirea față de activitatea ministrului.