Acasă Europa Congresul SUA, preocupat de evenimentele din regiunea Mării Negre

Congresul SUA, preocupat de evenimentele din regiunea Mării Negre

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întâlnire cu membri ai „Caucus”-ului (Grupului de prieteni) pentru România din Congresul SUA şi alţi lideri importanţi ai legislativului american.

Cu acest prilej, ministrul român de externe a abordat, aspecte prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în sfera diplomaţiei parlamentare, insistând, în mod special, asupra priorităţii pe care o reprezintă includerea României în programul Visa Waiver. Titus Corlăţean a prezentat, astfel, progresele înregistrate în respectarea criteriilor stabilite de proiectele legislative americane pentru includerea în programul Visa Waiver şi a adresat un apel membrilor Congresului SUA vizând posibila reconsiderare, favorabilă şi cât mai rapidă, a traseului legislativ, în aşteptare în Camera Reprezentanţilor, care ar putea debloca proiectul respectiv.

O mare parte a discuţiilor, urmare şi a interesului deosebit al congresmanilor americani, s-a concentrat în jurul evoluţiilor îngrijorătoare ale situaţiei din vecinătatea estică a României în planul securităţii şi stabilităţii regiunii Mării Negre. Referindu-se la evoluţiile imprevizibile din proximitatea ţării noastre, demnitarul român a evidenţiat necesitatea aprofundării cooperării bilaterale în materie de securitate, prin sporirea prezenţei SUA şi NATO în statele Aliate de la frontiera estică, inclusiv în România. Totodată, ministrul Titus Corlăţean a accentuat necesitatea unei abordări strategice în formularea răspunsului la actuala situaţie din Ucraina, care să vizeze consolidarea relaţiei transatlantice şi a dimensiunii de apărare colectivă a NATO, precum şi securitatea pe termen lung a Aliaţilor care sunt cei mai expuşi factorilor de instabilitate din regiune.

Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit pentru interesul şi iniţiativele, la nivelul Congresului, de susţinere a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale partenerilor estici (Rep. Moldova, Ucraina şi Georgia), reflectat şi de vizitele recent realizate în regiune de membrii Legislativului american, semnalând, totodată, importanţa continuării şi multiplicării acestora.

Membrii Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA şi ceilalţi parlamentari prezenţi la întâlnire s-au arătat deosebit de interesaţi de perspectivele eventualei escaladări a situaţiei conflictuale din regiunea Mării Negre. În acelaşi timp, au asigurat partea română de susţinerea lor în avansarea unor propuneri legislative şi mesaje politice care să reflecte rolul strategic al României în zonă şi să stimuleze deciziile oficiale americane de sporire a prezenţei SUA în România.