Acasă Alte comunitati Contract atribuit pentru locaţia interceptoarelor de rachete în România

Contract atribuit pentru locaţia interceptoarelor de rachete în România

Army Corps of Engineers a atribuit un contract de construcţie pentru planificata sa bază pentru interceptoare de rachete în România, anunță Stars and Stripes. Potrivit sursei, acesta este încă un pas spre realizarea unui scut antirachetă european al NATO, faţă de care Rusia se opune. Contractul de 134 milioane de dolari atribuit firmei internaţionale de construcţii Kellogg Brown and Root, anunţat de companie într-un comunicat de presă, săptămâna trecută, va include construirea de facilităţi şi infrastructură pe o suprafaţă de 269 de acri la Baza aeriană de la Deveselu, în sudul ţării, scrie Rador.

Planurile prevăd amplasarea a 24 de interceptoare standard de rachete, de tipul Block IB, fiind prima desfăşurare terestră a sistemului de apărare antirachete balistice Aegis, anterior instalat numai pe navele Marinei Militare. Construcţia site-ului va marca cea de-a doua etapă a desfăşurării componentelor scutului antirachetă în Europa, un sistem pe care două administraţii americane l-au descris ca pe o apărare împotriva Iranului. Prima fază a inclus instalarea unui sistem radar în Turcia, cu soldaţi americani în 2012. Cea de-a doua etapă, inclusiv activitatea din România, prevede finalizarea în 2015. Cea de-a treia etapă, programată pentru implementare în 2018, include o a doua locaţie pe uscat, în Polonia. SUA au totodată planuri de a desfăşura patru nave echipate cu un sistem Aegis la baza navală din Rota, Spania, începând din 2014. Sediul sistemului operaţional va fi la baza aeriană Ramstein, Germania. A patra fază planificată, anulată la începutul acestui an, în parte din cauza costurilor şi a întârzierilor, a solicitat desfăşurarea unei variante de rachete SM-3 pentru a intercepta rachete balistice intercontinentale lansate spre SUA din Orientul Mijlociu. Variantele actuale sunt concepute pentru a intercepta rachete cu rază mică şi medie de acţiune.

Rusia se opune scutului NATO de apărare antirachetă, de când a fost anunţat pentru prima dată de către administraţia preşedintelui George W. Bush, care a planificat un sistem mult mai elaborat, incluzând amplasarea de interceptoare de rachete cu rază lungă de acţiune în Polonia şi Republica Cehă. Administraţia Obama a anunţat în 2009 că se va concentra pe rachete cu rază scurtă de acţiune şi capabilităţi off-shore de nave echipate cu un sistem Aegis.

SUA şi NATO au invocat programul nuclear al Iranului ca motiv pentru necesitatea scutului. De asemenea, ele spun ca sistemul Aegis nu are capabilităţi ofensive, deoarece interceptoarele nu au focoase explozive. Dar Moscova a continuat să se opună sistemului, subliniind că Iranul nu dispune de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, care pot ajunge în Europa. Ea a avertizat că timpul se scurge şi soluţia nu a fost găsită.

SUA estimează că aproximativ 200 de militari, angajaţi civili şi contractori vor fi necesari pentru a activa la facilitatea SUA de la Deveselu. Forţele Aeriene Române vor menţine în continuare controlul asupra bazei. Ca parte a construcţiei, KBR va dezasambla şi muta un radar cu patru nivele – omologul terestru al radarului plasat pe o navă echipată cu sistemul Aegis – de pe Coasta de Est a Statelor Unite, în România, potrivit comunicatului. www.promptmedia.ro