Acasă Republica Moldova Curtea Constituțională a Republicii Moldova încă nu se pronunță. Așteaptă judecarea tuturor...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova încă nu se pronunță. Așteaptă judecarea tuturor contestațiilor privind alegerile

Curtea Constituțională a Republicii Moldova se va pronunţa asupra rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun, singurele care au competenţa de a examina contestaţiile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în conformitate cu prevederile Codului electoral, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, CCRM este instituția care confirmă rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor legale. Conform Codului Electoral, rezultatele alegerilor sunt centralizate de Comisia Electorală Centrală care, în termen de 3 zile de la întocmirea procesului-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor, îl înaintează Curţii Constituţionale pentru confirmare.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a subliniat, din nou, în cursul zilei de marți, că informațiile referitoare la rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au caracter provizoriu, transmiterea proceselor verbale cu privire la centralizarea rezultatelor alegerilor  dinspre comisiile electorale de circumscripție fiind încă în desfășurare. ”Informațiile din documentele originale se contrapun cu cele reflectate de sistemul informațional și se operează modificările de rigoare”, menționează CEC.

Mass-media de peste Prut a semnalat, începând de luni, neconcordanțe între datele înscrise în varianta electronică și cea printată a proceselor-verbale de centralizare a rezultatelor turului II al scrutinului prezidențial, în cadrul unor birouri electorale ale secțiilor de votare.

După închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore pentru a prezenta CEC procesul –verbal cu privire la rezultatelor alegerilor pe circumscripție, acestea fiind documentele electorale care, potrivit Codului electoral, vor constitui temei juridic pentru centralizarea rezultatelor scrutinului prezidențial.

Luni dimineața, după centralizare a 99.90% a proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, CEC a anunțat, provizoriu, rezultatele obținute de cei doi competitori electorale. Astfel, Igor Dodon (PSRM) a obținut 52.29%, iar Maia Sandu (PAS) – 47.71%.

În urma disfuncționalităților apărute în procesul electoral și a suspiciunilor de fraudă, Maia Sandu a cerut demisia reprezentanților instituțiilor statului care se fac vinovate, precum și faptul că va contesta rezultatele anunțate:

maia-sanduVom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident și pentru a cere examinarea fiecărei contestații, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curții Constituționale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral“, a spus Maia Sandu într-o conferință de presă, îndemnând fiecare alegător care se consideră nedreptățit să formuleze contestație.

De asemenea, Maia Sandu cere investigarea turismului electoral și a modului în care a dodonfost aprobată suplimentarea numărului de buletin de vot din anumite secții de votare.

Într-un mesaj postat pe contu său de Facebook, Igor Dodon îi invită pe liderii PAS și DA la discuții despre rezultatele campaniei. ”Nu dați foc la casă, nu transformați tinerii în masă de manevre politice, nu provocați reacții cărora apoi nu le veți putea face față”, scrie Dodon pe contul de socializare.

Între timp, la Chișinău atmosfera este din ce în ce mai tensionată, tinerii care protestează începând de duminică seara cerând invalidarea scrutinului.