De la 1 octombrie, teologia ortodoxă se va preda, în limba română,...

De la 1 octombrie, teologia ortodoxă se va preda, în limba română, și la Roma

458

O extensie universitară a Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti a fost înfiinţată în Italia, la Roma, astfel încât românii din diaspora vor putea să studieze teologia ortodoxă în limba română începând cu toamna acestui an.

Până acum mulţi dintre ei veneau, parcurgând distanţe imense, pentru a susţine examene la diferite facultăţi din ţară, mai ales din Transilvania. Acum vor merge profesorii spre ei. La Roma vor avea ocazia să îşi continue studiile, unii să înceapă studii mai aprofundate şi astfel să definitiveze formarea lor teologică, socială şi misionară, a spus Patriarhul Daniel, cu ocazia acordării diplomei Sfântul Ierarh Antim Ivireanul cu medalie Luminiței Matei, director general MEN, și profesorului Iordan Petrescu, președintele Agenției române pentru asigurarea calității învățământului superior. Distincţiile au fost acordate în semn de recunoştinţă pentru eforturile depuse pentru realizarea proiectului.

Prin înfiinţarea acestei extensii universitare ne dorim să dezvoltăm mai mult activitatea misionară a Bisericii Ortodoxe Române, a declarat pr. Florin Marica, Consilier Patriarhal – Sectorul Învăţământ al Patriarhiei Române.

Patriarhul a vorbit despre importanța învățământului teologic în diaspora, subliind importanța formării preoţilor care slujesc în comunităţi româneşti din străinătate.

Înființarea extensiei universitare a Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti o pornit de la o sugestie a Părintelui Siluan al Italiei şi a altor ierarhi din Europa Occidentală, iar Ministerul Educaţiei Naţionale a găsit calea concordatului care precizează că în Italia învăţământul teologic se află sub patronajul Bisericii Catolice care și-a dat acordul pentru această extensie a Facultăţii de Teologie.

Programa de învăţământ va fi identică cu cea a Facultăţii Justinian Patriarhul din Bucureşti, a explicat părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul instituţiei de învăţământ din Capitală, conform Radio Trinitas.

Cei admişi vor fi înmatriculaţi la Universitatea Bucureşti.

Odată cu începerea anului universitar 2017 -2018, la 1 octombrie, profesori de la București vor preda, prin rotaţie, la Roma, iar la încheierea celor patru ani de studiu, absolvenţii vor avea aceleaşi drepturi ca toţi licenţiaţii facultăţii  din Bucureşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.