Demers de diplomație parlamentară pentru susținerea limbii române

Demers de diplomație parlamentară pentru susținerea limbii române

Membrii Comisiei pentru românii din afara țării au discutat despre începerea unui demers parlamentar de susținere a dreptului minorității române din Ucraina de a folosi limba maternă. Deputatul Viorel Dolha a propus colegilor săi ca, în numele comisiei, să fie transmisă o scrisoare Radei de la Kiev prin care să solicite revenirea asupra deciziei de abrogare a Legii privind statutul limbilor regionale și minoritare, astfel încât statutul limbii române să revină cel puțin la statutul dobândit anterior.

Deputatul Mircea Lubanovici, președintele comisiei, l-a invitat la ședința comisiei și pe deputatul Ion Marocico, reprezentantul minorității ucrainiene din Parlamentul României, căruia i-a solicitat să sprijine demersul.

Referindu-se la acest demers de diplomație parlamentară, deputatul Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc: ”Comisia pentru Românii din afara graniţelor ţării a luat decizia să trimitem o scrisoare-apel către Parlamentul din Ucraina pentru reinstituirea legii prin care erau recunoscute limbile regionale, printre care şi româna. Este aberant ca printre primele măsuri post-revoluţionare ale noii puteri din Ucraina să fie aceea a desfiinţării dreptului minorităţilor de a-şi folosi limba maternă. Există, în Ucraina, circa 400.000 de etnici români şi este anormal şi anti-democratic să fie desfiinţaţi ca identitate dintr-un foc. O tiranie nu trebuie înlocuită cu o altă tiranie pentru că atunci tot sacrificiul pentru libertate a fost zadarnic…”.