Demers de diplomație parlamentară pentru susținerea limbii române

Demers de diplomație parlamentară pentru susținerea limbii române

329
0

Membrii Comisiei pentru românii din afara țării au discutat despre începerea unui demers parlamentar de susținere a dreptului minorității române din Ucraina de a folosi limba maternă. Deputatul Viorel Dolha a propus colegilor săi ca, în numele comisiei, să fie transmisă o scrisoare Radei de la Kiev prin care să solicite revenirea asupra deciziei de abrogare a Legii privind statutul limbilor regionale și minoritare, astfel încât statutul limbii române să revină cel puțin la statutul dobândit anterior.

Deputatul Mircea Lubanovici, președintele comisiei, l-a invitat la ședința comisiei și pe deputatul Ion Marocico, reprezentantul minorității ucrainiene din Parlamentul României, căruia i-a solicitat să sprijine demersul.

Referindu-se la acest demers de diplomație parlamentară, deputatul Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc: ”Comisia pentru Românii din afara graniţelor ţării a luat decizia să trimitem o scrisoare-apel către Parlamentul din Ucraina pentru reinstituirea legii prin care erau recunoscute limbile regionale, printre care şi româna. Este aberant ca printre primele măsuri post-revoluţionare ale noii puteri din Ucraina să fie aceea a desfiinţării dreptului minorităţilor de a-şi folosi limba maternă. Există, în Ucraina, circa 400.000 de etnici români şi este anormal şi anti-democratic să fie desfiinţaţi ca identitate dintr-un foc. O tiranie nu trebuie înlocuită cu o altă tiranie pentru că atunci tot sacrificiul pentru libertate a fost zadarnic…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ