Acasă Cultura / Culte Deputatul Codreanu a cerut ministrului de Externe pașapoarte de serviciu pentru preoții...

Deputatul Codreanu a cerut ministrului de Externe pașapoarte de serviciu pentru preoții care lucrează în afara țării

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la sediul MAE. Discuțiile au vizat posibilitatea depunerii jurământului de credință la Ungheni de către persoanele repuse în drepturile de cetățeni români, accelerarea deschiderii Institutelor Culturale Române (ICR) de la Moscova și Kiev, posibilitatea înființării ICR Belgrad și ICR Sofia, susținerea de către MAE a Bisericii Ortodoxe Române prin acordarea de pașapoarte de serviciu clerului care acordă asistență religioasă peste hotare.

Activitatea actuală a biroului consular din Ungheni, Republica Moldova, a fost în centrul discuției pe care deputatul Constantin Codreanu a purtat-o cu Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, cu participarea domnului Cornel Ionescu, director în cadrul ministerului.

La ora actuală, jurământul de credință poate fi depus doar la Bălți, Chișinău și Cahul, ceea ce provoacă mari incomodități și cozi interminabile. Biroul consular de la Ungheni a fost creat în scopul de a servi cât mai bine locuitorii din regiune, însă, pentru a-și atinge obiectivul stabilit, este necesară extinderea ariei serviciilor consulare pentru a putea răspunde cererilor din zona Ungheni. Mă bucură receptivitatea cu care reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României au răspuns solicitărilor adresate în cadrul întrevederii de astăzi și sper să existe aceeași deschidere și din partea autoritarilor de la Chișinău”, a fost mesajul transmis de Constantin Codreanu.

În urma solicitării făcute șefului diplomației române, în cazul în care Executivul de la Chișinău își va da acordul, biroul consular de la Ungheni își va lărgi gama de servicii oferite românilor din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, în primul rând, prin posibilitatea depunerii jurământului de credință de către persoanele care își redobândesc cetățenia română conform legislației în materie.