Acasă Cultura / Culte Despre puterea cuvântului

Despre puterea cuvântului

Sursa foto: România Regional

A X-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei a reunit la Cluj Napoca, sub genericul ”Tradiţii ale Presei Religioase din România”, peste 70 de participanți –  profesori de la importante universităţi din România şi din Republica Moldova, cercetători, teologi şi jurnalişti.

Desfășurată în perioada 30 martie – 2 aprilie 2017, ediția din acest an a Congresului a fost organizată de Asociaţia Română de Istorie a Presei, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Deschiderea evenimentului a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a vorbit despre puterea cuvântului, făcând referire la importanta misiune pe care o au jurnaliștii.

Mesaje de salut au fost transmise de acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cristian Ioan Videscu, secretar de Stat, Departamentul Centenar din Cadrul Guvernului României, conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, preşedintele Asociației Române de Istorie a Presei și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Academicianul prof.  dr.  Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii  „Babeş-Bolyai” a punctat în cadrul conferinţei inaugurale, „Reflectarea trecutului românilor în presa contemporană”, faptul că istoria ca discurs este impusă de jurnalişti în gândirea contemporană și aceasta poate fi complet diferită de istoria-realitate, promovată de istorici.

A urmat o a doua conferință susținută de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeș-Bolyai”, pe tema „Presa religioasă din Transilvania sec. XIX-XX și receptarea Marii Uniri” (cu accent major pe „Telegraful român”).

Asociația Română de Istorie a Presei a oferit Diplome de Onoare unor personalităţi care au sprijinit organizarea congresului, dar și Premiul pentru Jurnalism „Nicolae Sever Cărpinişan”, după numele primului român licențiat în jurnalism, în anul 1934, la Sorbona, premiu care a revenit, în acest an, cunoscutului poet, romancier, eseist şi jurnalist, Horia Bădescu.