Acasă Europa Din nou despre politica de securitate şi apărare comună

Din nou despre politica de securitate şi apărare comună

Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, împreună cu un grup de experți din SMG, a avut vineri, 3 martie, o nouă întrevedere cu generalul Mikhail Kostarakos, preşedintele Comitetului militar al Uniunii Europene, aflat în vizită oficială în România.

În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte referitoare la politica de securitate şi apărare comună (PSAC) şi la modul în care naţiunile participă la proiectele aflate în derulare. De asemenea, au fost analizate participarea Armatei României la operaţii şi misiuni UE şi NATO desfășurate sub egida PSAC şi la grupurile de luptă, evoluţia situaţiei de securitate în partea de est a Uniunii Europene şi angajamentele naţionale în vederea unei abordări regionale echilibrate şi justificate. Au fost prezentate intenţiile şi priorităţile țării noastre pe palierul politico-militar, în perspectiva preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

În discuţiile pe care le-am avut, am abordat subiecte de actualitate şi de perspectivă aflate pe agenda de lucru a Uniunii Europene, cu accent pe aspecte care vizează politica de securitate şi apărare comună. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat interesul pentru provocarea pe care o reprezintă deţinerea preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru din anul 2019,  într-o perioadă efervescentă la nivel european” a spus generalul Ciucă.

La rândul său, generalul Kostarakos  a precizat că “Uniunea Europeană, statele membre şi partenere, prin politica de securitate şi apărarea comună, au de jucat un rol puternic care trebuie să se bazeze pe conexiunea dintre securitate si dezvoltare” și a lăudat implicarea Forţelor Armate Române în misiunile şi operaţiile PSAC ale UE.

Vizita în România și-a propus să sporească vizibilitatea activităţilor PSAC şi să întărească impactul acestora, ca o ilustrare a angajamentului operaţional al UE de a promova și de a menţine un climat de pace şi stabilitate, atât la nivel european cât şi global.