Acasă Europa Exemplu de bune practici europene: 20 de ani de parteneriat Schwaben –...

Exemplu de bune practici europene: 20 de ani de parteneriat Schwaben – Suceava – Cernăuți

Foto: BucPress

În Augsburg (Germania) a avut loc o şedinţă festivă cu ocazia marcării celor 20 de ani de la semnarea protocolului de colaborare între regiunea Schwaben, județul Suceava și regiunea Cernăuți – notează BucPress.

La 2 mai 1997 a avut loc semnarea Memorandumului între regiunile celor trei ţări: Ucraina, România şi Germania, care a marcat începutul unei noi etape în domeniul cooperării regionale multilaterale. Ulterior, la această colaborare s-a alăturat şi Departamentul Mayenne (Franţa).

Marţi, la 20 de ani de la semnare, fost organizat un eveniment de evocare a parteneriatului. În program a fost inclusă o dezbatere cu tema „Europa fără frontiere. Suntem împreună”, în care s-a făcut o trecere în revistă a proiectelor comune realizate.

Din partea CJ Suceava la dezbatere a participat vicepreședintele, Gheorghe Niță, care a transmis salutul și angajamentul președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de a continua și dezvolta parteneriatul.

Între acțiunile realizate în parteneriat cu Suceava de-a lungul celor 20 de ani de colaborare, au fost „Revedere în Bucovina” (din iunie 2001, cu participarea a peste 400 de nemţi bucovineni plecaţi din Bucovina după 1940 în Germania, dar şi în alte ţări ale lumii), cursuri de limbă şi cultură germană la Colegiile Naţionale „Petru Rareş”, „Ştefan cel Mare”, Grupul şcolar nr. 3, şi la  Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava predate de profesori din Regiunea Schwaben, participarea studenţilor şi elevilor suceveni, cu burse asigurate de partea germană, la cursuri de perfecţionare în limba germană, organizate în instituții de profil din Schwaben, colaborarea între Universităţile din Augsburg şi „Ştefan cel Mare” din Suceava, concretizate și în sprijin ştiinţific şi donaţii constând în cărţi, aparatură electronică, robot industrial de ultimă generaţie şi altele.

De asemenea, serviciile de specialitate din cadrul celor două regiuni partenere au implementat, în cadrul Programului Leonardo da Vinci, două proiecte privind schimburi de experienţă între specialişti din unităţi de protecţie a drepturilor copilului şi spitalele de psihiatrie din judeţul Suceava în instituţii de profil din Regiunea Schwaben, precum și un schimbul de experienţă în domeniul dezvoltării strategice, prevăzut în Calendarul activităţilor aferent proiectului Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Suceava 2010-2020, finanţat prin FSE şi implementat de Consiliul Judeţean Suceava.

Au fost organizate 15 ediţii ale Turneului Internaţional de Fotbal pentru juniori „Patru regiuni pentru Europa”, în cadrul căruia participă tineri fotbalişti în vârstă de 16 ani din regiunile Schwaben – Germania, Cernăuţi – Ucraina, Departamentul Mayenne – Franţa şi judeţul Suceava – România, schimburi de experienţă anuale între specialişti în domeniile sănătate, învățământ, cultură, administratie publică locală,

Județul Suceava a beneficiat de donații și ajutoare umanitare ale regiunii Schwaben în diferite domenii (ajutoare umanitare din partea Căminului St. Gregor – Heim din Augsburg, pentru centrele de plasament din judeţul Suceava, pentru îmbunătăţirea condiţiilor materiale, de instruire şi de viaţă ale copiilor instituţionalizaţi, mobilier didactic, mobilier spital, materiale de igienă, obiecte şi instalaţii sanitare, bucătărie completă pentru prepararea hranei, jucării, rechizite şcolare, lenjerie şi obiecte de îmbrăcăminte pentru copii de la grădiniţe şi cămine din Fălticeni şi Rădăuţi, centre de plasament din Gura Humorului şi Suceava, echipament complet pentru cabinetul de stomatologie din cadrul Centrului de plasament Gura Humorului, echipamente, aparatură medicală, maşini şi utilaje agricole pentru Biserica romano-catolică şi Forumul Local al Germanilor din Rădăuţi, ambulanţă, complet echipată pentru comuna Putna, Serviciul catolic “Inima neprihănitei Maria” din Augsburg a donat o serie de bunuri pentru persoane aflate în dificultate din centre de plasament şi cămine de bătrâni din judeţul Suceava.

Centrul de studii „Bucovina” al Academiei Române Rădăuţi a fost sprijin financiar pentru organizarea unor sesiuni şi simpozioane ştiinţifice internaţionale.

De asemenea, Consiliul Regional Schwaben a susţinut financiar, timp de cinci ani, medicamentele pentru 120 de bolnavi de diabet zaharat, în vârstă de până la 22 de ani, aflaţi în evidenţa Spitalului Judeţean Suceava.

Împreună cu Institutul „Bucovina” din Augsburg a fost organizată expoziţia documentară bilingve „Heim ins Reich”, care a fost expusă în toate oraşele şi municipiile judeţului Suceava.

La invitaţia Consiliului Regional Schwaben, judeţul Suceava a fost promovat din punct de vedere turistic la Târgul Internaţional de Primăvară  AFA de la Augsburg în 2016 la târg participând toți partenerii regiunii (Cernăuți, Suceava și Mayenne).

Oleksandr Fişciuk, şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi a subliniat importanța acestui parteneriat şi mulţumit inițiatorilor acestei colaborări, menţionând totodată că în prezent sarcina care stă în faţa puterii este aceea de a aprofunda această cooperare şi de a obţine rezultate bune.

În prezent vedem că cei 20 de ani de colaborare atestă sinceritatea şi semnificaţia acestor intenţii. Aderarea Departamentului din Franţa la acest parteneriat a confirmat încă o dată viabilitatea, necesitatea şi eficienţa acestei colaborări. Este îmbucurător faptul că an de an acest parteneriat urcă noi trepte  şi este un model pentru stabilirea unor relaţii similare între alte regiuni din Ucraina şi alte ţări”, a spus Oleksandr Fişciuk.

În afară de aceasta, şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi este convins că regimul fără de vize, care în curând va intra în vigoare, va îmbunătăţi şi mai mult colaborarea între specialişti. Aceeași idee a fost susţinută şi de vicepreşedintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Niță, care a subliniat succesul parteneriatului, ca exemplu de bună practică euiopeană.  Niță a salutat decizia UE de ridicare a regimului de vize pentru cetățenii Ucrainei, ceea ce va determina ca autoritățile sucevene să facă mai multe demersuri în vederea extinderii Vămii Siret, dar și deschiderii de noi puncte de trecere a frontierei închise din 2010.