Exercițiu de conviețuire și cunoaștere

Exercițiu de conviețuire și cunoaștere

254

Un seminar în cadrul căruia studenților cursului de Master Universitario di Primo livello de la Facoltà di Scienze linguistice e letterature straniere le-au fost prezentate aspecte legate de cultura și identitatea romanească, prezența comunității de români în Italia, a fost susținut de Violeta Popescu (Centrul Cultural Italo-Român) la Universitatea Sacro Cuore Cattolica di Milano.

Reperele care privesc buna integrare și consolidarea acesteia în Italia, bazate pe statistici și cercetări recente, au fost prezentate studenților la invitația prof. Giorgio Paolucci, coordonatorului cursului.

Prezentarea a conținut și o scurtă istorie a raporturilor culturale româno-italiene în decursul istoriei, dezvoltate pe baza factorului latinității care a dus la importante inițiative culturale de ambele părți, de la rolul unor importante personalități române și italiene în dezvoltarea acestor raporturi care au culminat cu constituirea unor instituții culturale de gen în România și Italia.

O parte a seminarului a fost dedicată dialogului pe care o comunitate îl poartă în societatea din care face parte, resorturile de comunicare și rețeaua constituită de aceasta cu alte comunități – repere pe care Violeta Popescu le consideră necesare ținând seama că Milano este un oraș mult diferit față de alte orașe italiene, cu o prezență foarte mare de străini, în care dialogul intercultural este un exercițiu zilnic de conviețuire și cunoaștere. 

Au fost prezentate și proiectele Centrului Cultural Italo-Român care în decursul anilor a dat o atenție particulară păstrării identității culturale românești,  dialogului  inițiat cu societatea italiană și comunitățile de străini. 

Ultima parte a fost rezervată întrebărilor studenților cu accent pe problema integrării, identității și dialogului pe care partea română o poartă în Italia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.