Festivalul “Zilele Filmului Românesc” – în 5 oraşe din Spania

Festivalul “Zilele Filmului Românesc” – în 5 oraşe din Spania

248
0
Sursă foto: HotNews

Zilele Filmului Românesc, întâlnirea anuală a publicului spaniol cu cele mai noi și apreciate producții de film românesc, începe astăzi, la Barcelona. Ajuns la cea de-a șaptea ediție, ediția din acest an a festivalului va avea loc anul acesta în alte cinci orașe spaniole: Barcelona, în perioada 22 martie – 20 aprilie, Valencia în aprilie, Cordoba și Granada, în mai, și Murcia, în iunie.

Astfel, ciclul de film va fi inaugurat cu proiecţia Câini, în prezența realizatorului Bogdan Mirică, pe care criticii de film ai principalei reviste de specialitate din Spania, Caimán Cuadernos de Cine, îl consideră un regizor cu un „excelent simț filmic și o personalitate remarcabilă, demn de urmărit pe viitor”.

Festivalul include alte 6 lungmentraje, printre care și două adaptări ale nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici: cel mai nou lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Orizont, și clasica ecranizare a lui Victor Iliu, La “Moara cu noroc”, film candidat la premiul Palme d’Or la ediția din 1957 a Festivalului de la Cannes.

Documentarul Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc, este un lungmetraj despre situația cinematografelor de artă din România și acei oameni care încearcă să salveze marele ecran.

Scurtmetrajele O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), O faptă bună (r: Andrei Gruzsniczki), Toate fluviile curg în mare (r: Alexandru Badea), Mă cheamă Costin (r: Radu Potcoavă) și 4:15 Sfârșitul lumii (r: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) vor completa panorama filmului românesc contemporan. Festivalul se desfășoară cu colaborarea Centrului Național al Cinematografiei, Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale, HBO Europe, Libra Film Productions și a distribuitorului Ultraviolet Media.

Filmele  “Dincolo de calea ferată”, “Două lozuri” și sesiunea de 5 scurtmetraje vor fi difuzate în luna aprilie. Programarea pentru luna aprilie va fi actualizată în curând, anunţă organizatorii,Institutului Cultural Român de la Madrid și Cinemateca din Barcelona.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ