Acasă Alte comunitati Filmul ceh la Este Film Festival (4 – 7 mai)

Filmul ceh la Este Film Festival (4 – 7 mai)

Este Film Festival (4 – 7 mai) propune publicului cinefil filme europene greu accesibile în fosta Capitală Culturală Europeană. Filme în premieră națională, premiate sau care sunt pure capodopere are cinematografiei europene. Secțiunea In Frame din cadrul festivalului aduce anul acesta în față filmul ceh.

Cunoscut pentru umorul negru și comedia absurdului, filmul ceh contemporan aduce în prim plan viața de zi cu zi a oamenilor de rând. Este Film Festival, în colaborare cu Centrul Ceh, propune trei pelicule reprezentative pentru filmul ceh.

Schmitke (Cehia, 2014, 94′, r. Stepan Altrichter)

Julius Schmitke este un inginer în vârstă a cărui viată singuratică se compune, în principal, dintr-un serviciu neinteresant. Când este repartizat să repare o turbină veche, pe care tot el o proiectase, Julius nu este tocmai încântat de călătoria sa în partea cehă a Munților Metaliferi. Zonă ciudată, plină de oameni la fel de ciudați, nu e tocmai pe placul său. Situația devine de-a dreptul complicată în momentul în care colegul său dispare peste noapte. În plus, în pădure încep să se întâmple tot felul de lucruri misterioase. În regia lui Stepan Altrichter, ‘Schmitke’ este un film reprezentativ pentru ceea ce înseamnă cinematografia cehă a ultimilor ani.

În slujba regelui Angliei / I Served the King of England

(Cehia, 2006, 120′, r. Jirí Menzel)

Alături de Milos Forman, Jiri Menzel este unul dintre cineaștii care a adus fosta Cehoslovacie în atenția lumii cinematografice. În 1967, ‘Trenuri bine păzite’ câștiga premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, iar în 1990, după căderea comunismului, ‘Ciocârliile pe sârma’ obținea Ursul de Aur la Berlin.

De un succes considerabil s-a bucurat și ‘În slujba regelui Angliei’, film pe care Menzel l-a lansat în 2006. Ecranizare a romanului omonim semnat de Bohumil Hrabal, pelicula prezintă povestea unui mărunt ospătar praghez, urmărind în flash-back-uri tumultoasa sa viață, de-a lungul primei jumătăți a secolului trecut. Câștigător al premiului Gopo pentru cel mai bun film european, în 2009, ‘În slujba regelui Angliei’ trebuie trecut în agenda oricărui cinefil care se respectă.

Fortress (Cehia, 2012, 70′, r. Lukás Kokes, Klára Tasovská)

Transnistria este o republică separatistă plasată de-a lungul graniței Moldovei cu Ucraina. Aici, libertățile de exprimare și de întrunire se află sub controlul strict al statului. Transnistria are un președinte ales prin vot, un sistem juridic și pașaport propriu. Cel din urmă este în mare parte inutil în ceea ce privește perspectiva unei călătorii în străinătate. Transnistria nu este recunoscută de nici un alt stat. Realizat de Klára Tasovská și Luká? Kokes, documentarul ‘Fortăreața’ urmărește traseul alegerilor prezidențiale din 2011. Ceea ce ne oferă, de fapt, acest film este o imagine revelatoare asupra vieții omului obițnuit în Transnistria.

Cele trei filme rulează de vineri până duminică (5 – 7 mai) la Librăria Habitus, de la ora 18:00. Intrarea este liberă.