Acasă Franta Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului în schimb cultural cu Franța

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului în schimb cultural cu Franța

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, este promovat în Franța, în cadrul unui schimb cultural, derulat în parteneriat cu Asociația Saint – Ferréol și Geoparcul Luberon. Ambele geoparcuri sunt geoparcuri internaționale UNESCO.

În perioada 2 – 12 august 2016, la Capela Saint – Ferréol sunt expuse lucrările de artă textilă ale Danielei Frumușeanu, profesor la Universitatea de Arte din București (UNARTE), partener al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. O altă expoziție, de fotografie, aparținând studentei Andreea Zahn, este expusă la Maison du Parc – Apt. Și tot aici, francezii pot admira și lucrările a două tinere voluntare, prezente în calitate de ambasadori culturali ai Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Petra Lînaru și Roberta Gașpar. Ele au realizat câteva picturi inspirate din imagini ce surprind frumusețea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, utilizând culori naturale provenite chiar din Geoparcul Internațional Luberon. De altfel, toate lucrările expuse în aceste zile în Franța au ca sursă de inspirație singurul geoparc UNESCO din România, potrivit ROmaniapozitiva.ro.

Sâmbătă, 7 august, a fost seara dedicată muzicii. Dana Florian, prezentă și la concertul folk din cadrul Festivalului Dinozaurilor, a susținut tot la Capela Saint – Ferréol un recital de voce și  chitară, alături de muzicienii francezi Alain Kervahut ( voce), Laurent Flechaire (pian) și Julian Camine Pontet (voce și chitară).

Mari iubitori de frumos, francezii prezenți la evenimentele de promovare a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului s-au declarat impresionați de talentul și expresivitatea artiștilor români.

Delegația românească prezentă la schimbul cultural din Franța este alcătuită din Alexandru Andrășanu, Daniela Frumușeanu, Mihaela Cîrstea, Dana Florian, Marius Florian și Andreea Zahn.

Schimbul cultural cu geoparcul francez deschide o nouă serie de colaborări cu geoparcurile internaționale UNESCO, în cadrul cărora sunt promovate Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Universitatea din București. În această vară, în cadrul proiectului ”Ambasadorii Geoparcului”, derulat de Asociația Geomedia și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, un grup de 26 de tineri voluntari pentru Geoparc se pregătesc să reprezinte, la nivel local, național și internațional, valorile locurilor și ale țării de unde provin.

De altfel, toate proiecte și evenimentele derulate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Crosul Cetății Regale a Hațegului, Festivalul Dinozaurilor, Educație în Geoparc cu Andi Andezit, Banca de EcoInvestiții în Educație” – se înscriu în linia promovării educației, sportului, culturii și artei.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.