Acasă Europa Gheorghe Flutur anunță realizarea, cu bani europeni, a unui drum rapid de...

Gheorghe Flutur anunță realizarea, cu bani europeni, a unui drum rapid de la Marea Baltică la Marea Neagră

Foto: suceavalive.ro

Preşedinţii consiliilor regionale ucrainene Lvov şi Cernăuţi şi al celui judeţean Suceava au convenit să înceapă activitatea pe grupuri de lucru pentru realizarea drumului rapid nord-sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră, cu finanţare europeană, a anunţat duminică şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur.

El a spus că a avut o întâlnire de lucru la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava pe teme ale cooperării transfrontaliere cu o delegaţie din Ucraina, din care au făcut parte preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ioan Muntean, şi preşedintele Consiliului Regional Lvov, Oleksandr Hanushchyn. Principalul subiect abordat de Flutur a fost continuarea şi accentuarea demersurilor pentru realizarea drumului rapid pe coridorul nord-sud prin estul Carpaţilor, de la Marea Baltică la Marea Neagră prin Lvov-Cernăuţi-Siret-Suceava-Paşcani-Bacău-Focşani, continuare spre Bucureşti.

„Vom aborda toate căile şi toate instrumentele financiare posibile, ne vom adresa instituţiilor europene pentru a obţine fonduri, inclusiv prin mecanismele cooperării în Carpaţi. (…) A fost o întâlnire foarte bună. Am propus realizarea de parteneriate şi proiecte comune între localităţi din judeţul Suceava şi din Ucraina, pentru a accesa fonduri. Ca noutate, pe lângă fondurile alocate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina 2014-2020, se pot accesa granturi acordate de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De săptămâna viitoare se va trece la activitatea pe grupuri de lucru”, a spus Flutur.

Şeful administraţiei judeţene a arătat că Munţii Carpaţi se întind pe teritoriul a şapte state, peste 50% fiind pe teritoriul României, iar judeţul Suceava are cel mai mare sector românesc, ce cuprinde 50 de localităţi cu două municipii, cinci oraşe şi 43 de comune, cu 156 sate şi o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori.

Munţii Carpaţii ocupă aproximativ o treime din suprafaţa României iar în Suceava zonele montane ocupă două treimi din suprafaţa judeţului.

La întâlnirea de lucru de la sfârşitul săptămânii trecute ce s-a desfăşurat la CJ Suceava au participat specialişti din mai multe domenii de interes pe sectorul transfrontalier – infrastructură, patrimoniu cultural, sănătate, educaţie, turism, dotare ISU -, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, precum şi primari din localităţi de frontieră. Sursa: Agerpres