Acasă Cultura / Culte ICR Berlin: 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti

ICR Berlin: 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti

ICR ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat, săptăâna trecută, un dublu eveniment de anvergură: marcarea Zilei Naționale a României la Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berlin, și omagierea a 100 de ani de la nașterea compozitorului și pianistului Dinu Lipatti, în parteneriat cu International Enescu Society din Berlin.Evenimentul a fost marcat printr-un concert de muzică clasică, în Catedrala Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Concomitent a fost prezentată în sala de concert şi o expoziție dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul George Enescu din București.

În deschidere au fost interpretate la duo de violoncel imnurile României, Germaniei și Uniunii Europene. În mesajul său, Ambasadorul României în Germania, domnul Emil Hurezeanu, a evidențiat semnificația Zilei Naționale a României, precum și importanța pentru cultura muzicală românească și universală a personalității lui Dinu Lipatti. De asemenea, Excelența Sa a ținut să evoce personalitatea celui care a fost Regele Mihai I. al României, solicitând în acest sens celor prezenți un minut de reculegere.

Concertul care a urmat s-a bucurat de un succes deosebit, la eveniment participând aproximativ 600 de persoane, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la Berlin, ai mediului academic, științific și cultural, ai cercurilor de afaceri germane, ai Diasporei și ai comunității române din Germania, alături de studenți și de publicul larg.

Din program au făcut parte lucrări de Dinu Lipatti (Il pleure dans mon coeur, din Cinci Lieduri după Paul Verlaine, Fantezia pentru vioară, violoncel și pian, Sonatina romantică, interpretate de pianista Ana Silvestru și Trio Dinu Lipatti, format din Cristian Niculescu / pian, Puschan Malvani / vioară, Radu Nagy / violoncel), George Enescu (Andante religioso, Carillon nocturne, Impromptu concertant pentru vioară și pian, interptetate de Trio Dinu Lipatti, organistul Jonas Sandmeier și violonceliștii Cătălin Ilea și Constantin Siepermann), Max Bruch (Melodia Românească, în interpretarea clarinetistului Lewin Kneisel, a violoncelistului Constantin Siepermann și a pianistului Andrei Tvetcov), și Gabriel Fauré (Suita orchestrantă „Pelléas et Mélisande, interpretată de Orchestra Gimnaziului de Muzică  Carl-Philipp-Emanuel-Bach, sub bagheta dirijorului David Bui).

Colaborarea ICR Berlin cu Ambasada României la Berlin în vederea organizării unor evenimente dedicate Zilei Naţionale a României a devenit deja o tradiţie. În ultimii ani această colaborare a condus la manifestări încununate de un mare succes, precum concertul din sala mare a Filarmonicii din Berlin, care i-a avut ca invitaţi pe Ruxandra Donose, Mihaela Martin, Cristian Niculescu, Frans Helmerson, și concertele de la Konzerthaus în interpretarea cvartetului Arcadia şi a sopranei Mihaela Maxim, respectiv a lui Alexandru Tomescu.

Expoziția dedicată lui Dinu Lipatti a reunit documente din arhivele Muzeului Naţional „George Enescu”, Casei memoriale ”Dinu Lipatti”- Fundăţeanca, jud. Argeş, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Bibliotecii Academiei Române și colecției particulare Dragoș Tănăsescu.