”Încă o dată tot mai sus!”

”Încă o dată tot mai sus!”

ALPINISTA DOR GETA POPESCU EGALEAZĂ RECORDUL MONDIAL DE VÂRSTĂ STABILIT ÎN 1995 DE O AMERICANCĂ

Alpinista Dor Geta Popescu (12 ani) a reușit atingerea vârfului Denali, “Gigantul” Americii de Nord.

Reușita sportivei Federației Române de Alpinism și Escaladă constituie egalarea unui record mondial de vârstă stabilit în 1995 de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea vârf din circuitul 7 Summits, după Kilimanjaro, Elbrus si Aconcagua.

dor_geta_popescu_denali_5 „Da, mă bucur imens, încă o dată tot mai sus! Este un record muncit, atât în antrenamente, cât și în parcurs. Este o reușită pe care mi-am dorit-o foarte mult și pentru care eram gata să rămân pe munte 30 de zile, limita fizică maximă în aceste condiții climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Totul a mers perfect, m-am simțit excelent, am tras fiind foarte concentrată și hotărâtă. Am dat vârful în 7 zile de efort și muncă, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adăposturi pentru cort, de urcat și coborât în aclimatizare, de mari emoții! Iar în final, imensa bucurie a vârfului, a reușitei!” – a spus Dor Geta Popescu.

De la vârsta de 10 ani, Dor Geta Popescu reprezintă România în expediții în munții înalți ca membră a Altitude Expeditions Team. Legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine, Dor Geta Popescu continuă parcursul de excepție al sezonului competițional 2016. După recordul mondial de vârstă din februarie de pe varful Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei având 6.960 metri, Geta reușește încă două recorduri mondiale în mai putin de 20 de zile – 5 mai 2016 – Pico de Orizaba, 5636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord și 18 mai 2016 – Denali, 6190 m, cel mai înalt munte din America de Nord.

Denali este situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska, și este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) ăi Aconcagua (Argentina).

Avand înaltimea de 6.190 metri, Denali (anterior McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dată de diferența mare între bază și vârf – din acest punct de vedere este considerat mai înalt decât muntele Everest – și de condițiile extreme de temperatură și climă: vânt puternic, furtuni de zăpadă și temperaturi foarte joase. De altfel, Denali este considerat cel mai „rece” munte din lume. Statistic, între 30 și 50% din cei care vizează vârful reușesc în tentativa lor.

Articole similare:

ÎNCĂ UN RECORD! ALPINISTA DOR GETA POPESCU A ATINS PICO DE ORIZABA, CEL MAI ÎNALT VULCAN DIN AMERICA DE NORD

LA 12 ANI – RECORD MONDIAL ÎN ANDINISMUL DE ALTITUDINE