Membrii Comisiei românilor de pretutindeni s-au întâlnit cu românii din raionul Storojineț...

Membrii Comisiei românilor de pretutindeni s-au întâlnit cu românii din raionul Storojineț (Ucraina)

DISTRIBUIȚI

Membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României aflați într-o vizită de lucru de patru zile în regiunea Cernăuți (Ucraina) au participat duminică la slujba de liturghie oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe din raionul Storojineţ. Cu acest prilej, delegaţia română a făcut o donaţie de câteva sute de cărți şi un calculator pentru Şcoala duminicală de limbă română şi ucraineană din Storojineț, care va funcţiona începând cu toamna acestui an, cu sprijinul Bisericii Sfântul Gheorghe. Deşi şcoala este înfiinţată ca o şcoală de duminică, aceasta va avea cursuri de limbă română în fiecare zi a săptămânii.

Delegaţia română, formată din domnul senator Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei, domnul senator Ion-Simeon Purec, secretar al Biroului Permanent al Senatului, membru al Comisiei şi domnul senator Iulian Cristache, membru al Comisiei, s-a deplasat la sediul Administraţiei Raionale de Stat Storojineţ, unde a fost întâmpinată de domnul Iaroslav Bartoş, preşedintele administraţiei raionale şi doamna Ecaterina Hriţuleac, preşedinte al Consiliului Raional.20150830_150733

În cadrul întâlnirii, oficialii români și ucraineni au ţinut scurte alocuţiuni, iar partea română a reiterat sprijinul pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care România o exprimă constant în dialogul bilateral. Totodată, domnul senator Marcel Bujor, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, a afirmat faptul că “am condamnat cu fermitate anexarea Crimeii şi Sevastopolului de către Federaţia Rusă, pe care o condsiderăm ilegală şi contrară normelor de drept internaţional. Sprijinul României a fost unul concret. Am fost primul stat membru al U.E. care a ratificat Acordurile de Asociere ale UE cu Ucraina, Rep. Moldova şi Georgia, la 3 iulie 2014.”

În acelaşi context, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, a evidenţiat, la rândul său, că “în orice criză apare o oportunitate. Cred că Ucraina va avea o istorie de succes. O naţiune puternică este o naţiune care se dezvoltă economic, care îşi păstrează identitatea naţională şi e important să aveţi oameni care îşi iubesc ţara. România e aproape de vecinul său, necondiţionat, pentru păstrarea suveranităţii sale naţionale. Pentru România este foarte important să ştim că românii din regiune pot studia în limba română, să poată participa la o slujbă la biserică oficiată în limba română, să pună umărul alături de autorităţile locale pentru a ajuta comunitatea să meargă înainte şi să fie respectată.

La această întâlnire, în cadrul căreia a avut loc şi un spectacol organizat de elevii din şcolile româneşti şi ucrainene din raionul Storojineţ, au participat şi primari din satele cu populație românească și ucraineană, directori de şcoli, precum şi membri ai societății civile românești.

20150830_180837În cadrul evenimentului de la Administrația Raională, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor, a înmânat reprezentanţilor Administraţiei Raionale de Stat din Storojineţ medalii şi albume din partea Senatului României.

Programul delegaţiei române a continuat cu o vizită la Gimnaziul din Crasna, instituţie de învăţământ construită cu sprijinul Guvernului României în anul 2002, ocazie cu care membrii Comisiei românilor de pretutindeni au donat un computer şi câteva sute de cărţi.

După întâlnirea de la Administrația Raională, oficialii români și ucraineni s-au deplasat spre centrul orașului, unde autoritățile au amenajat un spațiu în memoria celor uciși în timpul protestelor pro-europene din Kiev și pe frontul din estul Ucrainei, prilej cu care oficialii români și ucraineni au depus o coroană de flori.20150830_171358

Totodată, delegația română a făcut o vizită la Mănăstirea Leorda, precum şi la mănăstirea din Crasna.

Pe tot parcursul zilei, delegaţia română a fost însoţită de către domnul Ionel Ivan, ministru consilier în cadrul Consulatului General al României la Cernăuţi, de către domnul consul Edmond Neagoe, precum şi de către domnul Nicolae Toma, redactor şef al ziarului Zorile Bucovinei.

Luni, membrii delegaţiei române vor participa la manifestările dedicate Zilei Limbii Române organizate la Cernăuți.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.