Mesaj puternic pentru Ucraina

Mesaj puternic pentru Ucraina

628

Cetățenii ucraineni vor putea călători pentru perioade scurte în UE fără vize, după ce Parlamentul European a aprobat astăzi un acord informal cu Consiliul.

Conform noii legislații, ucrainienii care au pașaport biometric vor putea să intre pe teritoriul UE fără vize, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile, pentru turism, vizite, afaceri, dar nu pentru a munci. Exceptarea de la vize se aplică în toate statele UE, mai puțin în Irlanda și Marea Britanie, plus Islande, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Ucraina a îndeplinit toate criteriile, vizele pot fi deci eliminate”, a spus raportorul Mariya Gabriel (EPP, BG), adăugând că eliminarea vizelor va fi încă ”un mesaj puternic care confirmă că Ucraina este un partener cheie al UE în cadrul Parteneriatului Estic.”

Legislația, aprobată cu 521 de voturi la 75 și 36 de abțineri, trebuie adoptată de Consiliul de Miniștri, dar este foarte posibil să intre în vigoare în iunie, 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Înainte de a elimina vizele pentru Ucraina, UE a întărit mecanismul de suspendare a acestei facilități, pentru a permite reintroducerea vizelor mai ușor în cazuri excepționale.

În ultimii trei ani, Parlamentul European a arătat solidaritate cu Ucraina susținând cerințele cetățenilor acesteia pentru schimbare și relații mai strânse cu Europa, condamnând implicarea militară a Rusiei și anexarea ilegală a Crimeii și promovând reformele politice și economice. Călătoria ucrainenilor fără viză în UE este ultimul pas în acest sens.

Pe 6 aprilie a.c., Parlamentul European votează pentru acordarea cetățenilor Ucrainei un regim de călătorie fără vize în UE. Ucrainenii care au pașaport biometric vor putea călători în UE vără viză, pentru sejururi de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Acest regim nu va acorda drept de muncă în UE și nu se va aplica în cazul Regatului Unit și Irlandei.

În 2016 au fost eliberate 13,9 milioane de vize de scurtă ședere în spațiul Schengen. Țările care au primit cele mai multe vize sunt Rusia (3,1 milioane), China (2,1 milioane) și Ucraina (1,36 de milioane). Țările UE care au emis cele mai multe vize pentru ucraineni sunt Polonia (560.000), Ungaria (117.000) și Germania (99.000).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.