Ministrul Corlățean pleacă luni la Kiev

Ministrul Corlățean pleacă luni la Kiev

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, face, luni, 10 martie, o vizită în Ucraina, anunță purtătorul de cuvânt al MAE. Săptămâna trecută, miniştrii de externe din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Lituania au fost la Kiev, pentru a se întâlni cu membrii noului guvern ucrainean.

Șeful  diplomației române a discutat telefonic, zilele trecute, cu omologul său ucrainean Andrii Deşciţa, la iniţiativa părţii române, prilej cu care a reiterat poziţia României, care a susţinut necesitatea configurării rapide a unui pachet substanţial de asistenţă economică pentru Ucraina din partea comunităţii internaţionale, prin intermediul FMI şi al altor instituţii financiare şi în strânsă coordonare SUA-UE.

Totodată, ministrul afacerilor externe a salutat intenţia exprimată de noul guvern de la Kiev de a relua procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere la UE şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, oferind sprijinul şi expertiza autorităţilor române pentru acest proces..

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia creată în privinţa sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic. A subliniat, totodată, că a luat notă de decizia noului preşedinte al Ucrainei de a nu promulga decretul de abrogare şi a exprimat speranţa că o nouă legislaţie cuprinzătoare, conformă cu normele europene şi cu tratatele internaţionale în materie la care Ucraina este parte va fi elaborată şi adoptată cât mai curând, în consultare cu toate minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv cu cea română, precum şi cu asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a ICMN al OSCE.

Cei doi miniştri de externe au convenit accelerarea procesului de finalizare a Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră de prevederile căruia urmând să beneficieze cetăţenii ambelor state.