Nistru stă pe o bombă cu ceas

Nistru stă pe o bombă cu ceas

„Uniunea Europeană și Polonia și-au concentrat toată atenția asupra Ucrainei. Între timp, Nistru stă pe o bombă cu ceas care ar putea exploda întreaga politică est-europeană a UE”, scrie publicația poloneză Rzeczpospolita, citată de Unimedia. „Rusia este cât pe ce să zădărnicească UE să încheie Acordul de asociere cu Republica Moldova – cel mai pro-occidental stat post-sovietic. În cazul în care i se reușește jocul, UE va suferi o înfrângere de imagine, dar și mai grav una geo-strategică”, este de părere autorul articolului, Andrzej Talaga.

Potrivit acestuia, promovând ideea Uniunii Vamale și celei Eurasiatice, Moscova încearcă să traseze limitele sferei sale de influență, în care, pe lângă Belarus și Ucraina ar trebui să intre și Republica Moldova. „Între timp, cea din urmă a avansat cel mai mult în direcția Occidentului: desigur, nu din punctul de vedere geografic, ci economic și politic. Toate ar fi mers în direcția cea bună, dacă nu ar întâmpina rezistența Rusiei, înarmată cu cel mai puternic instrument de presiune: Transnistria”, evidențiază Talaga.

„Moscova are mulți ași: separatiștii primesc din partea Rusiei nu doar o mulțime de subvenții directe, dar și gazul gratuit. Politicieni ruși vorbesc chiar de posibilitatea recunoașterii independenței republicii și integrarea acesteia la Uniunea Vamală și cea Eurasiatică pentru compensarea pierderilor economice de la semnarea posibilului acord al Chișinăului cu privire la crearea zonei de comerț liber. Pentru Chișinău, Uniunea Europeană și Varșovia ar fi mai avantajoasă semnarea Acordului, chiar dacă aceasta ar însemna o creștere a tensiunilor cu separatiștii și pierderea speranței de reobținere a controlului asupra Transnistriei”, scrie editorialistul polonez.

„Jocul Moscovei poate fi zădărnicit, trebuie doar să-i convingem pe prietenii noștri moldoveni să se resemneze moral cu pierderea Transnistriei. Dacă vreo țară din Europa de Est vrea cu adevărat în Europa, aceasta este Republica Moldova, și să renunțăm la ea ar însemna condamnarea politicii estice a UE și Poloniei la înfrângere”, conchide Andrzej Talaga.