Oleksandr Turcinov promite o nouă lege pentru limbile minorităților, în regim de...

Oleksandr Turcinov promite o nouă lege pentru limbile minorităților, în regim de urgență

267

Rada ucraineană va elabora o nouă lege privind respectarea drepturilor minorităților de a folosi limba maternă, după ce mai multe state au protestat față de recenta abrogare a legii privind limbile regionale și minoritare, votată în 2012 de fostul regim. Potrivit Serviciului de presă al Paralmentului ucrainean citat de www.chernivtsinews.com,  președintele Radei Supreme, Oleksandr Turcinov, a ordonat redactarea urgentă a noului act normativ.

În timpul sesiunii plenare a Parlamentului, deputatul din partea Parditului UDAR, Irina Gerașcenko, i-a cerut lui Turcinov constituirea unui grup de lucru care să elaboreze noua lege.

Grupul de lucru va fi creat de comitetul de profil, împreună cu lingviști și experți pe probleme sociale, și din el trebuie să facă parte reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor de deputați.

Turcinov a declarat că proiectul de lege ar trebui să fie elaborat în regim de urgență, “luând în vedere speculațiile care au loc la acest capitol”.

“Noua lege Cu privire la limbi, care trebuie să fie elaborată în regim de urgență, spre deosebire de cea anterioară, va fi complet echilibrată”, a spus el în timpul unei întâlniri cu reprezentanții inițiativei Întâi decembrie.

“Se va ține cont de interesele cetățenilior din Estul și Vestul Ucrainei, de interesele tututor grupurilor etnice și celor ale minorităților”, a concluzionat el.

Rada Supremă a Ucrainei a abrogat, în 23 februarie, Legea privind limbile regionale și minoritare elaborată de reprezentantul Partidului Regiunilor, Vadym Kolesnicenko care, deși controversată în ceea ce privește principiile politicii lingvistice, permitea folosirea limbii materne în educație și administrație în regiunile în care minoritățile reprezentau 10% din populație. Ulterior, s-a dovedit că vechiul act normativ a devenit un factor important în destabilizarea situației în Crimeea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ