Acasă Alte comunitati Onestitatea, de la Helsinki la București

Onestitatea, de la Helsinki la București

Reader’s Digest a anunțat rezultatele unui test al onestității, realizat ”cu camera ascunsă“ în 16 orașe, de pe patru continente, unde au fost testați sute de oameni pentru a afla cât de cinstiți sunt, pierzând” portofele pe stradă și urmărind câte dintre ele sunt returnate. Fiecare portofel “pierdut” ”a spus” câte o poveste – despre imoralitate, despre lupta cu tentația banului, dar a oferit și o încurajatoare confirmare a cinstei unor oameni.

Au fost împrăștiate 192 de portofele în orașe din Europa, America de Nord și de Sud și Asia. Fiecare portofel conținea un act de identitate fictiv și un număr de telefon, o fotografie de familie, bonuri de cumpărături, precum și o sumă în monedă locală, echivalentă cu 50 de dolari americani. Reporterii au lăsat portofelele în parcuri, în apropierea unor centre comerciale și pe trotuar, apoi au așteptat reacțiile.

Din cele 192 de portofele “pierdute”, 90, adică 47%, au fost returnate. Concluziile sondajului sunt surprinzătoare: Vârsta nu este un factor care determină dacă o persoană este sau nu cinstita. În toate cele 16 orașe în care s-au pierdut portofele, atât tineri, cât și bătrâni au returnat sau au păstrat portofelele. Sexul persoanelor nu a fost nici el un factor determinant pentru un anumit tip de comportament, deși în două orașe femeile au ieșit în evidențăa din motive foarte diferite: la Varșovia, toate portofelele nereturnate au fost păstrate de femei, iar la Ljubljana, din cele șase portofele primite înapoi, cinci au fost returnate de femei. Nivelul de bunăstare nu ofera nici el o garanție a onestității. Moscovitii au returnat șapte din cele 12 portofele, în timp ce în mai prosperul Zurich, numai patru portofele au fost recuperate.

Orașele în care au fost pierdute portofelele sunt București (Romania), New York (SUA), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Budapesta (Ungaria), Helsinki (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Ljubljana (Slovenia), Londra (Anglia), Madrid (Spania), Moscova (Rusia), Mumbai (India), Praga (Republica Cehă), Rio de Janeiro (Brazilia), Varșovia (Polonia) și Zurich (Elvetia).

“La București, tentația câștigului facil sau, în cel mai bun caz, nepăsarea, a învins de câteva ori bunele intenții. Din fericire, nu de fiecare dată. Lor, celor patru oameni care au returnat portofelele, vreau să le mulțumesc. Datorită lor, orașul nostru nu a ajuns în coada clasamentului cinstei. De asemenea, vreau să-mi exprim gratitudinea față de alți oameni admirabili: turiștii români din New York, care au ridicat procentul onestității în metropola americană“, spune Anca David Titorov, redactorul-șef al revistei Reader’s Digest Romania.

Din cele 12 portofele “pierdute” în București – câte trei în fiecare din cele patru zone alese, respectiv Dorobanți, Universitate, AFI Cotroceni și Calea Văcărești – au fost returnate patru. Câștigătoare la categoria onestitate a ieșit zona rezidențială Dorobanți-Beller, unde un profesor de sport în vârstă de 37 de ani și o contabilă de 57 de ani s-au grăbit să returneze portofelele lăsate pe trotuar. Unul singur nu a fost dat înapoi: pe cel găsit de un tanar de 25 de ani, cu părul vopsit blond și vestimentație la modă.

Atât în zona Universității, cât și la AFI Cotroceni, au fost recuperate câte un portofel. Două tinere, o studentă și prietena ei, au contactat imediat ce au găsit portofelul în drumul lor prin fața Teatrului Național. La fel au procedat un tânăr de 23 de ani și tatăl lui, după ce au dat peste portofelul pierdut în fața mall-ului.   Din păcate, în ultimul loc experimentat, au fost pierdute trei portofele. Pe Calea Văcărești, nu a fost recuperat niciunul dintre portofele – nici de la cuplul de vreo 50 de ani, bine îmbrăcați cei doi, care se îndreptau spre o stație de autobuz, nici de la un alt cuplu de tineri părinți, care ieșiseră să-și plimbe bebelușul cu căruciorul, și nici de la tânăra “rockeriță” de vreo 30 de ani, care s-a grăbit să se facă nevăzută, cu portofel cu tot.

Așadar, cu un scor de patru portofele returnate din cele 12 “pierdute”, Bucureștiul s-a clasat printre ultimele locuri. Surprinzător, același loc 11 în clasament, ca și Bucureștiul, l-a ocupat prosperul oraș elvețian Zurich. Iar locul acesta plasează Bucureștiul înaintea Pragăi, Madridului și Lisabonei.

Clasamentul este împărțit pe categorii, de la cea mult lăudată a ”Sfinților”, îin care se găsește un singur oraș, până la categoria ”Rușinii”. Iatăa rezultatele:

“Sfinți” – Helsinki (11 portofele returnate, din 12): “Valori solide” – Mumbai (9 portofele returnate), Budapesta și New York (câte 8 portofele returnate): “Relativ onești” – Moscova și Amsterdam (câte 7 portofele returnate), Berlin și Ljubljana (6 portofele returnate), Londra și Varșovia (5 portofele returnate): “Rușine!” – București, Rio de Janeiro și Zurich (câte 4 portofele returnate), Praga (3 portofele returnate), Madrid (2 portofele returnate) și Lisabona (un portofel returnat).