Oradea vrea să repatrieze oamenii de succes din diaspora

Oradea vrea să repatrieze oamenii de succes din diaspora

Municipalitatea din Oradea va începe un amplu program având ca scop o relaţie mai strânsă cu orădenii plecaţi în străinătate, iar oamenii de succes vor fi invitaţi să împărtăşească din experienţa dobândită, a anunțat primarul Ilie Bolojan, citat de administratie.ro.

Dorim o relaţie mai bună cu bihorenii plecaţi peste graniţe şi în general cu comunitatea românească din străinătate. Acest lucru este important atât pentru noi ca şi comunitate, de a ţine legătura cu ei, dar şi pentru că au acumulat o experienţă şi anumite practici care ar putea fi aplicate în oraşul nostru„, a spus Ilie Bolojan, la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Diasporei Româneşti.

Programul va fi derulat timp de mai mulţi ani prin proiecte diverse şi va implica administraţia locală, asociaţii, companii, persoane fizice. Primarul a precizat că în viitorul apropiat vor fi identificaţi orădenii şi bihorenii plecaţi în străinătate şi vor fi organizate o serie de evenimente special dedicate diasporei, cu vizite şi conferinţe despre starea actuală a oraşului şi posibilităţile de investiţii. Oamenii de succes plecaţi din Oradea vor fi astfel invitaţi să-şi împărtăşească expertiza dobândită în străinătate.

Potrivit consilierului municipal Dacian Palladi, care a prezentat o prelegere despre migraţia externă românească din ultimii 25 de ani, din judeţ au plecat, în acest interval, aproape 14.000 de locuitori, iar din Oradea aproximativ 9.000.