Acasă Alte comunitati Permisele de ședere pe termen scurt în Elveția nu sunt blocate

Permisele de ședere pe termen scurt în Elveția nu sunt blocate

sursa foto: MRP

În perioada următoare cetăţenii români vor putea aplica pentru rezidenţă temporară pentru o perioadă de 1 an, urmând ca aceasta să fie prelungită după caz, a reieșit din discuțiile purtate joi, 11 mai 2017, de Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, cu Urs Herren, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.

Potrivit unui comunicat de presă, diplomatul elvețian a explicat că restricționarea accesului românilor pe piața muncii din Elveția a fost aplicată şi altor state ale Uniunii Europene, etapizat, în anul 2012 pentru cetăţenii UE 8 şi în 2013 pentru cetăţenii UE 17 și a dat asigurări că vizează doar permisele noi de tip „B” şi nu se va aplica pentru reînnoirea celor deja existente şi nici pentru obţinerea permiselor de tip „L”.

După ce miercuri, 10 mai, Guvernul federal din Elveţia a anunțat activarea,  pentru cetăţenii români, a clauzei prevăzută în Acordul cu Uniunea Europeană privind introducerea de restricții temporare pe piaţa muncii elveţiană, România și-a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană și a arătat că este în disonanță cu contribuția pe care comunitatea românească din Elvetia – în marea ei majoritate înalt calificată – o are pe piața locală a muncii.

În discuțiile du ambasadorul elvețian, ministrul Andreea Păstârnac a semnalat preocuparea faţă de situaţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul statului elveţian şi a discutat modul în care se aplică recenta măsură a autorităţilor elveţiene.

Părţile au convenit asupra importanţei menţinerii şi amplificării dialogului bilateral având în vedere noile reglementări, precum şi asupra unei serii de acţiuni care să vină în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în Confederaţia Elveţiană.

Decizia Consiliului federal elvețian de a activa clauza de salvgardare aplicabilă cetățenilor români este prevăzută în Protocolul II al Acordului UE-Elveția privind Libera Circulație a Persoanelor, are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în 2018 și are ca termen limită de aplicare 31 mai 2019.

Între iunie 2016 și mai 2017, pragul stabilit pentru licențierea B a fost depășit în mod semnificativ, anunță Elveția. Prin urmare, în următoarele 12 luni, aceste autorizații vor fi limitate la 996 de unități pentru lucrătorii din UE-2 și deblocate trimestrial. În ceea ce privește permisele de ședere pe termen scurt (permis L), nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru a activa clauza de salvgardare.

Măsura vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip „B” (durata de ședere între 1 și 5 ani), nerestricționând eliberarea de permise de tip „L” (durata de ședere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat) și nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.

Potrivit datelor comunicate de autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii romani și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Conform Acordului din 1999 dintre Elveția și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), extins la România și Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani. Perioada de menținere a restricțiilor pe piața muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, data de la care Elveția a liberalizat circulația lucrătorilor români și bulgari.

Conform Protocolului amintit, în cazul în care fluxul de lucrători români și bulgari depășește cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvețian poate activa o clauza de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise. Măsura poate fi aplicabilă pe durata unui an și poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.