Acasă Cultura / Culte Primul spital militar din România a fost transformat în muzeu de artă...

Primul spital militar din România a fost transformat în muzeu de artă religioasă

La Alba-Iulia a fost deschis „Museikon”, un nou muzeu de artă religioasă, realizat în parteneriat de CJ Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba-Iulia și Universitatea din Bergen-Norvegia, cu finanțare, în cea mai mare parte, din partea Guvernului Norvegiei. Muzeul se află în clădirea care a găzduit primul spital militar din România.

Este un obiectiv cultural important, care se adaugă în prezent rețelei naționale a muzeelor bisericești din Patriarhia Română. Aprecierile jurnalistice eronate privind acest nou muzeu de la Alba-Iulia, ca fiind „primul şi singurul muzeu de artă religioasă din România”, nu diminuează importanţa muzeelor cultural-religioase enumerate mai sus, inclusiv noul muzeu, care împreună aduc o contribuție semnificativă la cunoașterea și promovarea valorilor patrimoniale ale Ortodoxiei Românești”, anunță Patriarhia Română.

În ultimele decenii, BOR a mai sprijinit Muzeul Spiritualității Românești din municipiul Sfântu-Gheorghe, Muzeul bisericii din Borzești, Muzeele Mânăstirilor Putna, Sucevița, Moldovița sau Dragomirna, Muzeele Mânăstirilor Agapia și Văratec, Muzeul Eparhiei Hușilor, Muzeele Mânăstirilor Cernica și Căldărușani, Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați, Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, Muzeul Mânăstirii Sâmbăta, Muzeul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iași, Muzeul cărții vechi de la Mânăstirea Bistrița (Vâlcea), Muzeul Mânăstirii Stelea din Târgoviște, Muzeul Mânăstirii Antim și Muzeul Palatului Patriarhiei din București.

Biserica Ortodoxă Română a organizat numeroase muzee și colecții bisericești muzeale, care funcționează în cadrul unor centre și catedrale eparhiale, mânăstiri sau chiar biserici parohiale. Numărul lor total este de peste 300: 277 muzee și colecții muzeale și 42 de centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc, potrivit comunicatului.