Acasă Cultura / Culte Profesorul Ilie Luceac s-a stins din viaţă

Profesorul Ilie Luceac s-a stins din viaţă

Foto: BucPress

Prof. dr. Ilie Luceac ne-a părăsit pentru a scrie din ceruri istoria Bucovinei. Reputatul istoric din partea de nord a Bucovinei s-a născut la 2 iulie 1950, în localitatea Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, azi în Ucraina, transmite euromedia.

A absolvit cursurile Facultății de Filologie a Universității din Cernăuți (specialitatea Limba și literatura română) și Facultatea de Istorie a aceleași universități. A obținut titlul de doctor în științe istorice în anul 2000, la Universitatea din București, avându-l coordonator pe acad. Ștefan Ștefănescu, cu lucrarea Cultura în Bucovina în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea. O analiză de caz: Familia Hurmuzaki. A slujit cu devoțiune catedra, la Institutul Pedagogic al Universității din Cernăuți. A fost călăuză pentru generaţii de studenţi şi, cu aerul lui calm, sfătos şi extrem de înţelept, a fost un exemplu demn de urmat în şcoală şi în societate. Modestia, calmul, rigurozitatea şi generozitatea i-au călăuzit întotdeauna paşii.

A făcut parte din colectivul de redacție al revistei „Glasul Bucovinei”, în calitate de redactor șef-adjunct, din anul 1994 și până în prezent, a  fost membru fondator al Editurii „Alexandru cel Bun”din Cernăuţi, membru al Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta”din  Iași și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor Români din Cernăuți. Colaborează la reviste şi periodice din ţară şi din străinătate, publicând studii de critică şi istorie literară, precum şi articole despre istoria şi cultura românească din Bucovina. Împreună cu soția sa, d-na Alexandrina Cernov, m.o. al Academiei Române, a participat la manifestările cultural-naționale ale românilor bucovineni, din țară și de peste hotare, contribuind semnificativ la susținerea cauzei celor desțărați, după evenimentele tragice ale ultimului război mondial. Prin generozitate şi spirit de sacrificiu, prof. dr. Ilie Luceac a fost un exemplu pentru tinerele generații și lumea științifică în care s-a manifestat cu numeroase și importante scrieri. În foarte multe ocazii, prin entuziasm și dăruire, a fost alături de proiectele științifice ale Institutului „Bucovina” al Academiei Române, fapt pentru care a avut și calitatea de cercetător științific asociat al instituției noastre.

De-a lungul întregii sale cariere ştiinţifice, Ilie Luceac s-a preocupat de studierea istoriei Bucovinei, fiind autorul lucrărilor: Familia Hurmuzaki: între ideal și realizare (O istorie a culturii românești din Bucovina în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea), Editura Alexandru cel Bun–Cernăuți, Editura Augusta–Timișoara, 2000. Lucrarea a obținut Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române (2000) și Premiul „Lecțiile istoriei” al Salonului Internațional de Carte de la Iași, ediția 2001; Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzaki în Dieta Bucovinei.  Din viața parlamentară a Bucovinei în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Ediție bilingvă, cu stabilire de text, prefață, note și comentarii de Ilie Luceac. Traducerea textului german de Catrinel Pleșu, Institutul Cultural Român, București, 2007; Cernăuți / Chernovtsy 1408–2008. Album (în colaborare cu Alexandrina Cernov), Institutul Cultural Român, București, 2008.

În aceste momente de grea cumpănă, colectivul Institutului „Bucovina”al Academiei Române transmite familiei îndurerate un gând de alinare şi sincere condoleanţe.