Acasă Cultura / Culte Programe si proiecte culturale comune București-Chișinău

Programe si proiecte culturale comune București-Chișinău

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, împreună cu primarul interimar al municipiului Chișinau, Silvia Radu, au avut ieri o întâlnire cu ministrul Culturii ș Identităț Națonale, George Ivașu, la sediul ministerului, unde au discutat despre dezvoltarea de programe ș proiecte culturale comune Bucureși-Chișnău.Dorim să includem în calendarul de evenimente culturale al Capitalei României și proiecte culturale ale municipiul Chișinău, mai ales că în acest an, după cum bine știți, celebrăm Centerarul, o sărbătoare a tuturor românilor, a Unirii Mari. Pe lângă schimburile culturale între teatrele din cele două capitale, dorim să includem în parcul Centenar pe care îl vom realiza anul acesta și o zonă dedicată orașului Chișinău. În acest sens, doamna primar Silvia Radu ne-a asigurat că Primăria Capitalei Republicii Moldova ne va oferi o sculptură reprezentativă”, a spus Gabriela Firea.

Totodată, aceasta a mai afirmat că va invita artiștii de la Chișinău să performeze în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de Strada, B-Fit in the street, eveniment de marcă organizat de Primăria Municipiului București, prin Arcub, la care au participat anul trecut peste 300 de artiști din 9 țări și peste 40.000 de spectatori.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, edilul șef a prezentat o serie de proiecte de regenerare urbană pe care Municipalitatea își propune să le realizeze anul acesta: ”Am prevăzut în bugetul pentru anul 2018 suma de un milion de euro pentru organizarea unui concurs de soluții pentru reabilitarea și punerea în valoare a unor zone simbol din București, cum ar fi Calea Victoriei și Bulevardul Magheru. Ne dorim să participe la concurs cele mai prestigioase case de arhitectură din lume, care să ne propună cele mai bune soluții pentru a revitaliza aceste zone, după modelul Praga și Varșovia. Lucrările de modernizare vor fi realizate atât din fonduri municipale, cât și în parteneriate public-privat, mai mulți investitori arătându-se deja interesați să ne devină parteneri în acest demers”.

Edilul șef a mai anunțat că Municipalitatea a semnat protocoale de colaborare cu Universitatea din București și Universitatea de Arhitectura ”Ion Mincu”, pentru refacerea fațadelor celor două instituții de învățământ.

La rândul să, primarul interimar al municipiului Chișnau, Silvia Radu, a reiterat faptul că printre prioritățile sale se numără și revitalizarea mediului cultural din orașul pe care îl conduce și, în acest sens, și-a exprimat dorința de a organiza cât mai multe evenimente publice, de înaltă ținută culturală, având modelul de bune practici al Capitalei României: ”Avem artiști foarte buni în Chișinău, în special la teatrele de copii, iar o colaborare în acest domeniu între orașele noastre ar reprezenta un avantaj clar pentru cetățenii Chișinăului, un prim pas în revigorarea mediului cultural din Capitala Republicii Moldova. De altfel, doresc să organizăm și noi, la Chișinău, un proiect pilot, similar Festivalului Internațional de Teatru de Stradă de la București”.

La rândul său, ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, și-a exprimat toată disponibilitatea de a sprijini proiectele culturale ale municipiului Chișinău: ”Sunt ministru, dar în primul rând artist, și cunosc importanța specială pe care o are arta în viața cotidiană. Vom face toate demersurile necesare și îi vom invita pe copiii din Chișinău în taberele de creație pe care le vom organiza în România și, de asemenea, vom pregăti pentru teatrele din Chișinău turnee în țara noastră, astfel încât, în anul Centenarului să putem sărbători cum se cuvine, toți românii, bucuria Marii Uniri”.