Acasă Italia Proiect pilot propus în Italia de ministrul românilor de pretutindeni- Centru...

Proiect pilot propus în Italia de ministrul românilor de pretutindeni- Centru de asistenţă pentru persoanele în dificultate

În prima zi a deplasării în Italia, în contextul recentelor cazuri de exploatare prin muncă a unor români semnalate de presă, delegația condusă de Andreea Păstârnc, ministrul Românilor de Pretutindeni,  a discutat cu reprezentanții ai autorităților locale și experți, cu reprezentanți ai prefecturii și ai primăriei din Catania – Italia, anunță MRP.

În discuțiile cu prefectul Silvana Riccio s-a punctat intensificarea cooperării bilaterale la nivel judiciar, al politicilor sociale și egalității de șansă a cetățenilor europeni și al informării corecte cu privire la sistemul de drepturi și libertăți specifice pieței forțelor de muncă în Italia. De asemenea, evaluarea fenomenului de „intermediari” (caporali) – interpuși în mod fraudulos între angajat și angajator, și extinderea campaniilor de informare a cetățenilor români aflați în Peninsulă pentru cunoașterea și conștientizarea riscurilor exploatării în muncă, a abuzurilor și a  traficului de persoane au fost subliniate de ambele delegații. În acest sens, s-a vorbit despre stabilirea unui plan concret de intervenție a autorităților specializate, române și italiene deopotrivă, asumat la nivel central și regional, pentru supravegherea evoluția cazurilor anchetate, precum și capacitatea de reinserție a persoanelor supuse abuzurilor.

În acest context, s-a arătat că asociațiile românești din Italia pot oferi un sprijin important persoanelor aflate în dificultate. Această implicare activă trebuie să genereze la nivelul autorităților de la București identificarea unui mecanism optim de legitimare și recunoaștere ca şi contributori oficiali ai politicilor asumate de statul român în această materie. Informarea corectă şi oportună cu privire la legislația în domeniul muncii din Italia, la drepturi și îndatoriri ale cetățenilor români, la sistemul de asistență și protecție din partea autorităților române și italiene, pot contribui activ la limitarea cazurilor de abuzuri față de cetățenii români.

Atât partea română, cât şi cea italiană au susţinut importanţa organizării unor campanii de informare coerente axată pe sistemul de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti în context european, accesul nediscriminatoriu la piaţa forţei de muncă, sistemul de drepturi şi obligaţii faţă de statul pe teritoriul căruia își desfăşoară o activitate legală, precum şi riscurile asumate în situaţia încălcării normelor de drept.

O relație corectă și asumată a cetăţenilor români aflaţi în Italia cu autorităţile statului de origine poate contribui la prevenirea unor cazuri care îi vulnerabiliziează şi îi expun abuzurilor. Este foarte important să soliciți și să obții sprijin de la autoritatea statului al cărui cetățean ești, să cunoști drepturile și obligațiile pe care le ai, riscurile la care te expui dacă încalci legislația unei țări gazdă”, a declarat ministrul Andreea Păstârnac.

Instituţionalizarea unor forme de educaţie civică a cetăţeanului român aflat pe teritoriul altui stat poate însemna înfiinţarea, cât mai urgentă, a unui centru de asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri. Un astfel de proiect pilot va reflecta capacitatea pro-activă a autorităţilor de la Bucureşti, în sensul preocupărilor concrete pentru siguranţa cetățeanului român şi corecta lui informare.

În acest context, reprezentanții autorităților române și italiene au subliniat importanța activării mecanismelor de participare democratică a cetățenilor organizați la nivel de asociații sau sindicate, în procesul de conștientizare a cetățenilor români aflați la muncă în Italia, în sensul cunoașterii fenomenului transfrontalier de „caporalat”. Autoritățile italiene au asigurat reprezentanții delegației române că depun toate eforturile legale și instituționale, urmând ca partea italiană să organizeze campanii de informare și atenționare cu privire la problematica riscurilor muncii la negru, a exploatării în câmpul muncii, abuzurilor psihologice și fizice, traficului de persoane etc., începând cu Catania și Ragusa.

Ministrul pentru românii de pretutindeni a asigurat partea italiană că în România există o campanie la nivel național de verificare a firmelor românești care aduc muncitori în Italia, iar ajutorul autorităților italiene în vederea continuității eforturilor este esențial.

Reamintim că în perioada 15-17 martie, o delegație guvernamentală de la București, condusă de ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, se află, în regim de urgență în Italia, după ce la sfârșitul săptămânii trecute presa internațională a readus în atenția cazuri grave de abuz și exploatare prin muncă a unor cetățeni români, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre femei care sunt supuse și abuzului sexual.

Din delegație mai fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerului Afacerilor Externe (Consulatul Romaniei la Catania, Ambasada României la Roma).

În urmă cu două zile, Comisia pentru romnii de pretutindeni din Senat a organizat o dezbatere privind situația gravă în care se află mai mulți români aflați la muncă în Sicilia, prilej cu care s-a cerut realizarea unei foi de parcurs pentru monitorizarea și combaterea fenomenului.