Acasă Alte comunitati Recital de pian dedicat lui George Enescu

Recital de pian dedicat lui George Enescu

Ambasada României la Bruxelles şi Institutul Cultural Român Bruxelles aniversează, pe 6 decembrie, Ziua Naţională printr-un recital de pian ce aduce un omagiu personalității lui George Enescu, la Muzeul instrumentelor muzicale din Bruxelles.

Concertul este susţinut de Eduard Stan, pianist de talie internaţională, artist cu o maturitate artistică şi „un eminent sens al timbrelor tonale şi al culorilor”, aşa cum titrează Fkankfurter Allgemeine Zeitung. Aclamat pe marile scene muzicale ale lumii (Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Kennedy Center Washington DC, BOZAR Bruxelles, Konzerthaus and Philarmonie în Berlin sau Queen’s Hall din Copenhaga), pianistul Eduard Stan a cântat cu mari orchestre sub bagheta unor dirijori celebri (Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Balan şi Thomas Dorsch), alături de muzicieni recunoscuţi, precum violonsita Nina Karmon, contrabasistul Romain Garioud, clarinetistul Johannes Peitz sau violista Aida-Carmen Soare.

Mă simt onorat să dedic recitalul meu amintirii lui George Enescu, personaj inegalabil pe firmamentul muzical european, cu ocazia celor 60 de ani de la trecerea în nefiinţă a geniului român. Contextul acestui concert, organizat în jurul Zilei Naţionale a României, mă emoţionează cu atât mai mult cu cât îmi readuce aminte de locurile iîn care am copilărit, în Braşovul meu iubit, la poalele muntelui„, declară Eduard Stan.

Pentru acest concert aniversar, muzicianul a ales un repertoriu care oferă o simbioză între inspiraţia maestrului din plaiurilor moldoveneşti şi reperele spre centrele unde a fost şcolit: conservatorul din Viena şi din Paris. Sonata în la minor op. 42 (D 845) pentru pian solo compusă de compozitorul austriac Franz Schubert în mai 1825, urmată de Barcarolle de Chopin, capodoperă a şcolii franceze. În incheierea recitalului său, Eduard Stan va interpreta Suita a doua pentru pian în RE major op 10, dedicată de Enescu profesorului său de pian de la Conservatorul din Paris, Louis Diémer, lucrare ce i-a adus compozitorului satisfactia primului premiu, oferit de revista pariziană « Musica », o recunoaştere importantă datorită faptului că a fost acordată de un juriu valoros format din Claude Debussy, Alfred Cortot, Charles Malherbeetc.