România oferă 650 de locuri în taberele de odihnă pentru cei mai...

România oferă 650 de locuri în taberele de odihnă pentru cei mai buni elevi din Moldova

Foto: diez.md

România va oferi 650 de locuri în două tabere de odihnă din județele Tulcea și Tîrgu Neamț, pentru cei mai buni elevi din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Din numărul total de locuri, 150 au fost alocate pentru elevii care au câștigat la olimpiadele naționale și internaționale, celelalte locuri au fost repartizate prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în Republica Moldova. „Aceste acțiuni comune vor facilita promovarea dialogului intercultural și a spiritului de apartenență la valorile europene. Mulțumim Guvernului României pentru numeroasele programe și proiecte întreprinse în vederea susținerii sistemului educațional din R. Moldova”, a spus Pogolșa.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat că în acest an vor fi oferite programe la tabăra de odihnă Oglinzi de lângă Tîrgu Neamț și la tabăra din localitatea Sulina, județul Tulcea.

Criteriile de selecție pentru participanții în program sînt: români de pretutindeni cu vîrstele cuprinse între 10 și 18 ani, participă pentru prima oară la program, au cunoștințe de bază ale limbii române, sînt cîștigători ai olimpiadelor sau concursurilor naționale și internaționale sau au rezultate bune la învățătură, sport, muzică, arte plastice și promovează identitatea românească. Elevii se pot aduna în grupuri de cel puțin 10 persoane, cu un însoțitor și cu toate actele în regulă”, a specificat diplomatul român.

Programul organizat în taberele de odihnă va cuprinde activități educative, culturale și sportive, cursuri de limbă română, proiecții de filme și prelegeri de cultură generală. Cheltuielile sunt suportate de organizatori, participanții urmând să achite doar transportul până la punctele de întâlnire. Tinerii vor pleca la odihnă în mai multe etape, ultima fiind la sfârșitul lunii august.

Totodată, Republica Moldova va oferi în acest an o sută de bilete pentru elevii din România la taberele de odihnă de peste Prut.

Programul de tabere ARC este dedicat etnicilor români din afara granițelor. Acesta este organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din România și se află la cea de-a IX-a ediție.