România, ţară parteneră la cea de-a XXII-a ediţie a celui mai mare...

România, ţară parteneră la cea de-a XXII-a ediţie a celui mai mare festival internaţional de film din Lituania (Vilnius IFF)

259
Sursa foto: ICR

În data de 31 martie, începând cu ora 17.30, la Forum Cinemas Vingis din Vilnius, România este invitată ca ţară parteneră la cea de-a XXII-a ediţie a celui mai mare festival internaţional de film din Lituania (Vilnius IFF), eveniment în cadrul căruia regizorul Adrian Sitaru va fi prezent la proiecția filmului „Fixeur“ și la sesiunea de dezbatere post-proiecție.

Invitaţia adresată României, reprezintă o dovadă  a interesului suscitat de cinematografia românească şi o poziţionare a producţiilor româneşti pe plan internaţional.

Astfel, vor fi prezentate publicului cele mai importante producții cinematografice românești recente: „Sieranevada” – r. Cristi Puiu, „Bacalaureat” – r. Cristian Mungiu, „Fixeur” – r. Adrian Sitaru, „Câini”- r. Bogdan Mirică, „Inimi cicatrizate” – r. Radu Jude, „Două lozuri”- r. Paul Negoescu, „Ana, Mon Amour”- r. Călin Peter Netzer. O secțiune dedicată scurtmetrajelor cuprinde următoarele titluri: „Mă cheamă Costin” -r. -Radu Potcoavă, „O noapte în Tokoriki”- r. Roxana Stroe, „Sfârșitul lumii”- r. Catalin Rotaru, „Seven Months Later”- r. Andrei Creţulescu și „Toate fluviile curg în mare”- r. Alexandru Badea.

„Fixeur” este e cel de-al V-lea lungmetraj regizat de Adrian Sitaru după „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011),„Domestic” (2012) și „Ilegitim” (2016), producții care au câștigat distincții importante. Având un subiect dramatic – traficul de tinere racolate de reţele infracţionale și obligate să se prostitueze, filmul urmărește dilemele morale și angoasele unui reporter aspirant care urmărește cazul, însă e scindat între profesie și raportarea etică personală. Din distribuție fac parte actorii: Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca.

Kino Pavasaris“ este cel mai important festival internaţional de film din Lituania și este structurat în secțiuni principale și secundare, una din secțiunile principale fiind New Europe-New Names, dedicată exclusiv producțiilor cinematografice de debut. Festivalul are un parteneriat de câțiva ani cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Lituania fiind țara invitată la ediția din 2016 și generând, astfel, premisele unei bune colaborări și anul acesta. La ediția anterioară a festivalului „Kino Pavasaris“, au fost prezentate publicului 200 de filme, iar țara parteneră a fost Spania. Numărul mare de spectatori, aproximativ 113.000, a motivat organizatorii să extindă numărul secțiunilor. În consecință, ediția de anul acesta se anunță a fi una cu o vizibilitate crescută și o promovare articulată în media.

Ediţia din 2017 a Festivalului „Kino Pavasaris” are parte de sprijinul Ambasadei României în Lituania, care a organizat, la 16 martie, un eveniment de prezentare a României drept ţară parteneră a Vilnius IFF. În cadrul evenimentului, a avut loc proiecţia filmului „Sieranevada” – regia Cristi Puiu.

Evenimentul este susținut de ICR.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.