Acasă Cultura / Culte „Românii din Milano. Repere de cultură și identitate românească” – o deschidere...

„Românii din Milano. Repere de cultură și identitate românească” – o deschidere către dialogul intercultural româno – italian

Institutul Italian de Cultură din București în colaborare cu Centrul Cultural Italo Român din Milano, organizează (Aleea Alexandru, nr.41, București) sâmbătă, 6 mai, evenimentul cultural „Românii din Milano. Repere de cultură și identitate românească”, prilejuit  de apariția la Milano a monografiei Milano Multietnica. Scorci e memorie, studiul  jurnaliștilor Donatella Ferrario și Fabrizio Pesoli incluzând pentru prima oară și prezența comunității de români din oraș, una dintre cele mai active comunități la nivel public.

Cu un număr de cca. 17 000 de rezidenți, românii se situează pe locul șase între comunitățile de străini din Milano, în schimb pe teritoriul Lombardiei sunt prezenți 159.626 de români, comunitatea românească situându-se între grupurile mari de emigranți din regiune.

Autorii consideră că românii se integrează foarte repede în Italia datorită afinităților lingvistice, fiind mult predispuși la forme de asociaționism, având ca referință principală păstrarea rădăcinile culturale și lingvistice. Comunitatea românească caracterizându-se printr-o existență transnațională în care patria de origine coexistă cu noul context social”. Volumul se bucură de o mare vizibilitate fiind prezentat în importante instituții din Milano, școli, universități, fundații etc.

Astfel, din Milano, vor participa Diana De Marchi, președinta Comisiei de Drepturi Egale, Primăria Generală din Milano, Donatella Ferrario, jurnalistă, Violeta Popescu, Mariana Paliev, Felicia Chi – Centrul Cultural Italo Român din Milano.

Vor fi aduse în discuție aspecte privind conservarea identității culturale românești, pârghii de susținere culturală precum și importanța dialogului intercultural pe care îl manifestă partea românească în contextul multiculturalității care caracterizează capitala lombardă.

Conservarea identității culturale românești, intensificarea schimburilor culturale italo-române, promovarea culturii și a potențialului cultural și artistic al elitei române din Italia și nu în cele din urmă deschiderea dialogului intercultural, sunt câteva dintre obiectivele și prioritățile urmărite și dezvoltate de Centrul Cultural Italo Român de la fondarea sa ca asociație de voluntariat în anul 2008 la Milano.

Numărând peste 250 de evenimente organizate la Milano în importante spații publice italiene, dar și în multe orașe din Italia, grupul de la Milano, format din scriitori, traducători, profesori, poeți, jurnaliști culturali, studenți de la Universitățile din Milano, prezintă o activitate care s-a bucurat și se bucură în decursul anilor, de parteneriatul și încrederea unor instituții, fundații, universități și școli din Italia și România, dar și de aprecierea publicului larg din Italia, fiind premiat de autoritățile române si italiene in decursul anilor: Premiul pentru Responsabilitate socială,  Roma, 2013; Diploma pentru conservarea identitatii culturale romanesti si dezvoltarea raporturilor culturale italo romane / Consulatul General al Romaniei la Milano,  din partea dl. George Bologan, ambsadorul Romaniei la Roma s.a.

În anul 2012 CCIR a fondat prima editură românească din Italia – Rediviva – un proiect cultural menit să aducă în atenția publicului din Italia, volume legate de istoria României, literatură, poezie, promovând și o deschidere către dialogul intercultural. In cei cinci ani de la înființare, editura a publicat cca. 45 de titluri în italiană sau bilingv româno/italiană.

În cadrul evenimentului, va fi difuzat un video-documentar  realizat de Felicia Chi, videoreporter, cuprinzând momente importante culturale din viața comunității românești din Milano. Tot în cadrul seratei, Daria Văcăroiu, elevă la liceul George Enescu din București va susține un recital la harpă. Daria Văcăroiu a participat la una dintre cele mai populare emisiuni din Italia: „Little Big Show” Canale Cinque – moderată de cunoscutul om de televiziune Gerry Scotty, unde a fost selectată pentru talentul ei.

De asemenea, manifestarea se bucura de parteneriatul Fundației Culturale Memoria,  al Facultății de Filologie din cadrul Universității Spiru Haret și al Asociaţiei Europene pentru Promovarea Excelenţei în Educaţie şi Cercetare – AEPEEC.