Acasă Cultura / Culte Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea...

Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, un demers de permanentizare a legăturilor dintre mediul universitar din România și Republica Moldova

Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, sursa foto: Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația”

În perioada 22-27 august 2016, la Iași se desfășoară Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească” organizată de Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” ca un demers de permanentizare a legăturilor dintre mediul universitar din România și Republica Moldova și de conștientizare a valențelor europene ale civilizației românești, prin dezvoltarea conexiunilor culturale între studenții valoroși, cu rezultate meritorii, care studiază în Republica Moldova.În mesajul transmis cu prilejul deschiderii oficiale a proiectului de ministrul delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, se arată: ”Ceea ce ne unește nu are granițe. Civilizația, istoria și cultura românească își au locul, mai înainte de toate, în sufletele noastre și abia apoi se regăsesc în forme pe care să le putem atinge. Ele sunt expresii ale memoriei și sufletului nostru. Fiecare popor are o vibrație sufletească din care se naște cultura lui în care prinde formă civilizația sa ca dovadă a existenței sale istorice”.    

Timp de o săptămână, studenți ai Universității de Stat din Moldova (Chișinău), care nu au studiat în România, vor participa la cursuri şi seminarii pe diferite tematici: Literatura și scriitori români în secolele XIX-XX, Etnologie, Patrimoniu, Istoria Basarabiei în secolele XIX-XX, Rolul bisericii ortodoxe în civilizația românească, Civilizația medievală românească, Elitele politice și culturale în România, Istoria monarhiei române, Politica și alianțele externe românești în secolele XIX-XX.

Cursurile sunt predate de cadre universitare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova, muzeografi de la Complexul Muzeal Național „Moldova” și cercetători de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” și Centrul de istorie și civilizație europeană (Academia Română – Filiala Iași), care vor facilita accesul participanţilor la cunoștințe noi şi vor oferi o viziune de ansamblul asupra valorilor autohtone și europene, ale elitelor româneşti. De asemenea, este vizată şi conştientizarea unui anumit civism şi patriotism pe care l-au avut oamenii de cultură, politicienii sau universitarii români.

14125016_651395128349794_5581489768852465099_o
Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, sursa foto: Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația”

Ne-am gândit că și tinerii care studiază în Republica Moldova au nevoie de o completare a educației identitare la nivel înalt. Aici au șansa de a întâlni lectori proveniți din mediul academic ieșean, care pot trata temele la nivelul vârstei lor”, explică Paul Nistor, cercetător științific la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” din Iași, unul dintre partenerii proiectului.

Activităţile didactic-educative vor fi compuse din prelegeri şi seminare în cadrul cărora cursanţii vor fi stimulaţi să-şi prezinte opiniile şi să comenteze atitudinea şi acţiunile elitelor româneşti şi basarabene în diferite etape istorice.

Pe termen scurt, proiectul își propune, în primul rând, racordarea studenților valoroși din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova la mediul universitar ieșean, în scopul completării viziunii culturale asupra valorilor și identității românești. Astfel studenții din stânga Prutului vor cunoaște profesori universitari și cercetători în domeniile umaniste, la un nivel de elită universitar-academică.

Prin cursurile propuse de lectorii invitați, participanţii îşi vor forma o imagine de ansamblu asupra evoluției societății românești în ultimele secole, asupra rolului jucat de elitele politice și culturale în momentele cheie ale istoriei, precum și asupra procesului de afirmare a spiritualității și culturii românești. Profesorii, prin pregătirea și experiența lor, vor pune la dispoziția participanților un instrumentar metodologic și bibliografic care le va fi util în evoluția profesională ulterioară. Acest lucru va fi un bun prilej de a cunoaște patrimoniul cultural și arhitectural al zonei în care se va desfășura proiectul și de a uza, pe viitor, de cunoștințele acumulate.

14047105_651395131683127_3943442219362490474_o
Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, sursa foto: Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația”

Proiectul Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească.Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, vine în completarea programelor de învățământ pentru tinerii români din afara granițelor, propunând o perspectivă aprofundată asupra unor aspecte precum istoria, cultura și civilizația românească și accentuarea valențelor europene în ultimele două secole. Acest proiect doreşte asigurarea unor condiţii educaționale înalte, necesare tinerilor români din diferite facultăți din Republica Moldova, prin întâlnirea cu lectori români și bibliografii de ultimă oră.

Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească” organizată de Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” (Academia Română – Filiala Iași), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” este finanțată de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.